Доступність посилання

ТОП новини

Ще одна братня могила в Одесі. У сталінські часи кожен десятий одесит був репресований


Петро Каландирець Одеса, 14 червня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі виявили масове поховання політрепресованих. Про це сьогодні під час засідання виконкому міськради повідомив Одеський міський голова Едуард Гурвіц. Він запевнив, що міська влада зробить все необхідне для вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

На засіданні виконкому міськради вирішують долю поховання
(RadioSvoboda.Ua)
Виявлене поховання - на околиці причорноморського міста на шостому кілометрі “Овідіопольської дороги”.

3,000 -- 6,000 жертв

За даними, якими володіє державна комісія з увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій при Кабміні, у братській могилі - тіла від трьох до шести тисяч розстріляних у часи сталінських репресій мешканців Одеси і області. Приблизна територія масового захоронення сягає 180 на 110 метрів і 6 метрів у глибину.

З’ясувати, що тут були поховані саме політичні репресовані вдалося активістам товариства Одеський меморіал та організаціям, які об’єднають колишніх репресованих. Вони збирали свідчення, вивчали архівні матеріали. За їхніми даними, масові розстріли відбувалися у 1937 році. У сталінські часи репресований був кожен десятий одесит. (А це і розстріли, і заслання до Сибіру).

Овідіопольська дорога – дорога смерті

Укладач “Одеського мартиролога”, присвяченого пам’яті жертв репресій у часи радянської влади Георгій Разумов каже, що у тридцяті роки минулого століття розташована на околиці Одеси “Овідіопольська дорога” перетворилася у справжню “дорогу смерті”. Саме цією дорогою з Одеси вивозили трупи страчених людей. Їх ховали на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги.

За розпорядженням мера Одеси Едуарда Гурвіца, впорядкуванням території, де виявлене масове поховання, опікуватиметься генеральний директор Міжнародного аеропорту “Одеса” Світлана Кобилянська, бо саме на території цього комунального підприємства і виявили людські рештки.

Нині міська влада вивчає можливість перепоховання тіл на Західному цвинтарі Одеси, або після завершення ексгумації та впорядкування території на шостому кілометрі Овідіопольської дороги встановлення тут меморіального комплексу.

У разі проведення ексгумації тіл жертв полі репресій вона, за словами фахівців, триватиме до трьох місяців.

Матеріали до теми:

• Відкриття меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні • Там, де поховані вбиті нацистами євреї, спорудять меморіал
XS
SM
MD
LG