Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Росія підпишуть план дій двосторонніх відносин на 2007-2008 роки до серпня в рамках засідання міждержавної українсько-російської комісії


Про це журналістам повідомив у неділю президент Віктор Ющенко після понад годинної зустрічі зі своїм російським колегою Владіміром Путіним. Президент України взяв участь у неформальному саміті глав держав СНД у Санкт-Петербурзі, на якому обговорювали, зокрема, перспективи інтеграції у сфері енергетики, транспорту, а також питання міграції. В кулуарах саміту СНД Віктор Ющенко також обговорив двосторонні міждержавні відносини із президентами Білорусі, Молдови, Вірменії та Азербайджану.


Про це журналістам повідомив у неділю президент Віктор Ющенко після понад годинної зустрічі зі своїм російським колегою Владіміром Путіним, що відбулася в рамках неформального саміту глав держав СНД у Санкт-Петербурзі.

Перед підписанням плану дій двосторонніх відносин на 2007-2008, за словами Президента України, у третій декаді червня відбудеться засідання економічного комітету під головуванням прем’єр-міністрів, потім засідатиме підкомісія з оборони і комітет з гуманітарних питань.

Віктор Ющенко повідомив, що Україна внесла 22 проекти договорів між Україною та Росією, які імплементують положення великої Угоди між двома державами 1997 року.

За словами Ющенка, угоди стосуються різних сфер, в тому числі економічної, гуманітарної та соціальної. Президенти домовилися, що дадуть доручення Міністерствам закордонних справ протягом 4-6 місяців опрацювати ці проекти.

********

Президенти України та Росії також домовилися скасувати практику оголошення персонами нон-грата громадян обох країн. Вони вирішили створити спеціальну комісію, яка вивчить це питання.

За словами Віктора Ющенка, при зовнішньополітичних відомствах будуть створені робочі групи, які протягом одного-двох тижнів проведуть взаємні консультації за існуючими списками щодо обмеження перебування громадян двох країн на території іншої.

Як зазначив Президент України, комісія має визначити чіткі ухвалення відповідних рішень обома сторонами і максимально зменшити подібні випадки. Робота комісії має призвести до симетричного скасування рішень щодо списків персон нон-грата.

«Таким чином, ми виходимо з того, якщо ми цю роботу організуємо, то в найближчі кілька тижнів ми зможемо впритул підійти до вирішення питання скасування обмежень по тих особах, по яких офіційно повідомлялося в попередні місяці», – наголосив Віктор Ющенко.

********

В кулуарах саміту СНД Президент України також обговорив двосторонні міждержавні відносини із президентами Білорусі, Молдови, Вірменії та Азербайджану.

Про це журналістам повідомила прес-секретар президента Ірина Ванникова.

Із Олександром Лукашенком Ющенко обмінявся думками із приводу двосторонніх документів щодо прикордонного співробітництва й консульсько-правових питань, а також щодо співробітництва в енергетиці.

Із Ільхамом Алієвим Президент України обговорив майбутній саміт ГУАМ, запланований на 18 червня в Азербайджані.

Із Робертом Кочаряном Віктор Ющенко обговорив підготовку візиту вірменського лідера до України.

А з президентом Володимиром Молдови український президент обговорив пакет двосторонніх документів, котрі буде підписано з метою вивести україно-молдовські відносини на якісно новий рівень. Вони також обговорили майбутній візит Ющенка до Молдови.

********

У неформальному саміті у Санкт-Петербурзі лідери держав СНД обговорили, зокрема, перспективи інтеграції у сфері енергетики, транспорту, а також питання міграції.

Керівник МЗС України Арсеній Яценюк заявив в інтерв’ю журналістам у Санкт-Петербурзі, що Україна запропонувала альтернативний проект реформування СНД.

За словами Арсенія Яценюка, Україна зайняла активну позицію щодо СНД і концепції реформування СНД.

«Україною внесено альтернативний проект цієї концепції і ми, все ж таки, сконцентровані більш на економічних і соціальних аспектах: це – вільне переміщення людей в рамках СНД, вільне переміщення товарів та послуг, тобто ті речі, які зрозумілі кожному українцю, які зрозумілі для українського бізнесу», – наголосив міністр.

Арсеній Яценюк зауважив, що акцент на гуманітарний напрямок співпраці в рамках СНД, що пропонувалось окремими представниками Співдружності, є важливим, але, на переконання української сторони, цей напрямок не може бути визначальним.

Міністр із приємністю відзначив, що ухвалено рішення до жовтня доопрацювати концепцію із врахуванням альтернативної пропозиції України і внести її на розгляд глав держав Співдружності.
XS
SM
MD
LG