Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш у Празі переконуватиме чехів у необхідності американського радару


Василь Зілгалов Прага, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У понеділок ввечері Президент США Джордж Буш має приїхати до Праги, щоб переконати чехів розташувати в себе частину нової американської системи протиракетної оборони. Чеський уряд підтримує плани США, але громадська думка проти.

Близько 60 відсотків чехів висловлюються проти розташування американського радару на території країни
(AFP)
Правоцентристські сили в чеському уряді підтримують розташування в країні американського радара як частини системи ПРО у Європі. Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ в інтерв’ю лондонській «Файнаншел Таймз» у понеділок заявив, що чеський уряд бачить в американських базах у Європі спосіб закріпити зближення Центральної Європи з Західною Європою і США. А керівник чеського уряду Мірек Тополанек попередив, що «європейська цивілізація може закінчитися, якщо не матиме бажання себе захистити».

Проамериканської позиції дотримуються не тільки не найвищих щаблях влади в Чехії. Група чеських політиків, військових та інтелектуалів, котра так і йменується — «ПРО», зібрала сім тисяч підписів на підтримку американського радару і передала петицію послові США в Чехії.

Більшість проти, щоб не стати знову «прислужниками»

Але більшість чехів — за опитуваннями, близько 60% — проти таких планів. Їх підтримує лівоцентристська опозиція на чолі з соціальним демократом Іржі Пароубком.

Також проти абсолютна більшість жителів сіл неподалік військового полігону, де, ймовірно, можуть розмістити американський радар. Вони заявили про це на місцевих референдумах, які, щоправда, не мають юридичної сили.

На думку чеського оглядача Франтішека Шульца, люди кажуть, що чехи були прислужниками росіян понад 40 років і після своєї Оксамитної революції вважали, що змінять усе і будуть незалежними — а тепер людям здається, що вони повинні будуть стати чимось на зразок прислужників США.

Посол США в НАТО Вікторія Ньюленд, яка прибула до Праги, щоб готувати візит Джорджа Буша, повторила в інтерв’ю Радіо Свобода, що система в Чехії і Польщі піде на користь не лише самим США, але й їхнім союзникам у Європі, і планується вона проти ракет далекої дії з Ірану, які той може мати вже до 2015 року.

А тим часом Президент Росії Владімір Путін різко попередив США і Європу, що в разі розташування систем ПРО в Європі з боку Москви «будуть кроки у відповідь». «Ми змушені дбати про свою безпеку. І не ми ініціатори цього процесу», — заявив Путін у п’ятницю під час інтерв’ю західним журналістам, яке оприлюднили сьогодні.

Справа ще далеко не вирішена

Лівоцентристи в Чехії закликають провести референдум щодо можливого розташування американського радару. Але прем’єр Мірек Тополанек вважає, що досить буде голосування в парламенті.

Наразі владна коаліція має рівно половину голосів депутатів і ще має загітувати за американський план бодай одного опозиціонера. Та й у самій коаліції немає повної єдності щодо способу вирішити це питання.

Чеський уряд також попереджає, що припинить переговори з американцями, якщо Конгрес Сполучених Штатів повністю не профінансує радарний проект.

Матеріали до теми:

• Мешканці Чехії висловлюються проти розміщення американського радару у їхній місцевості • Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО • Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Експерти Чехії, США, західноєвропейських країн обговорюють у Празі проблеми американської системи ПРО в Європі • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • Американці досліджують місцевість у Чехії для радара протиракетної оборони
XS
SM
MD
LG