Доступність посилання

ТОП новини

Молоді європейці вірять, що за 10 років у ЄС краще ставитимуться до іноземців


Наталія Вікуліна Брюссель, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Переважна більшість європейської молоді вірить, що завдяки Євросоюзу за 10 років буде легше подорожувати, вчитися, працювати і мешкати будь-де у Європі. Такі дані наводить соціологічна служба “Євробарометр”. Дві третини юнаків і дівчат у Євросоюзі вважають, що в майбутньому в ЄС буде менше дискримінації щодо іноземців і представників інших культур та етнічних груп. Водночас деякі молоді європейці думають, що через 10 років у Євросоюзі буде більше безробіття або що ЄС взагалі припинить своє існування.

Подорожувати! Вчитися! Працювати!
(CE)
Загалом Євросоюз має позитивний імідж серед європейської молоді, свідчить перше соціологічне опитування в усіх 27-ми країнах ЄС, у якому взяло участь 19 тисяч юнаків і дівчат. Молоді люди ототожнюють Євросоюз із свободою подорожувати, вчитися і працювати в будь-якій країні ЄС. У нових державах Євросоюзу юнаки і дівчата сприймають ЄС більш позитивно, ніж у старих – молоді східні європейці бачать Євросоюз як засіб для покращення економічної ситуації.

Бачать в ЄС надмірну бюрократію

Водночас учасники соціологічного опитування вказують і на негативні сторони. Представник Єврокомісії Карел Бартак зазначив: “Достатньо багато молодих людей( 40%) вважають, що в Євросоюзі існує надмірна бюрократія, третина опитаних бачать у ЄС потенційну загрозу для культурної самосвідомості. Це новина для нас, і ми маємо це враховувати у нашій співпраці з молоддю”.

Щодо майбутнього Євросоюзу майже всі опитані ( 92%) думають, що за 10 років у Європі буде ще легше подорожувати, працювати чи вчитися. Більшість молодих європейців вірять, що ЄС розширить можливості знайти роботу, збільшить рівноправ''я між жінками та чоловіками, зменшить дискримінацію щодо іноземців і загалом покращить якість життя.

При цьому понад третина юнаків і дівчат у Євросоюзі каже, що за 10 років Євросоюз зазнає більше соціальних проблем – таких, як безробіття і страйки, а 13 відсотків опитаних вважають, що ЄС наступного десятиріччя взагалі припинить своє існування.

Політикою цікавляться, але активної участі не беруть

Опитування засвідчило, що більшість молодих європейців цікавить політика і новини на міському чи регіональному рівні, вони також цікавляться справами Євросоюзу. Водночас європейська молодь не дуже активна в політичній діяльності: у демонстраціях бере участь кожен п''ятий опитаний, ту чи іншу петицію за останній рік підписав кожен четвертий серед опитаних.

Карел Бартак: “Молоді люди в Європі залишаються, з одного боку, індивідуалістами, вони не дуже довіряють політиці чи інституціям. У той же час вони кажуть, що цікавляться політикою, більшість опитаних заявила, що готові брати участь у виборах і що хочуть, щоб політики радилися з ними перед тим, як ухвалювати будь-які рішення стосовно молоді”.

Щодо працевлаштування, половина юнаків і дівчат у ЄС думають, що головною причиною безробіття є нестача робочих місць чи можливостей для навчання у власній країні. І лише менше чверті молодих європейців кажуть, що можуть залишитися без роботи через брак практичного досвіду.

Опитування підтвердило стереотипи: дівчата читають більше, ніж хлопці, а хлопці полюбляють проводити час в Інтернеті. А прогулянки, фізичні вправи та зустрічі з друзями – це найулюбленіші заняття під час дозвілля молодих європейців, незалежно від статі.
XS
SM
MD
LG