Доступність посилання

ТОП новини

Найвищий рівень терористичної небезпеки у Великобританії


Петро Кагуй Прага, 2 липня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – У Великобританії триває розслідування щодо останніх спроб терористичних актів – у Лондоні та в аеропорту Ґлазґо. Влада підвищила рівень терористичної небезпеки до найвищого – «критичного». Прем''єр-міністр Ґордон Браун висловив упевненість, що Великобританії загрожують особи, пов’язані із терористичною мережею «Аль-Каїди».

Найвищий рівень терористичної небезпеки – «критичний» – запровадили у Великобританії після того, як у суботу в авіатермінал летовища Ґлазґо у Шотландії на повній швидкості врізався «джип», пробивши захисні бар’єри.

Один із двох чоловіків, котрі перебували в автомобілі, мав на собі так званий «пояс смертника». В автомобілі, що горів, були газові балони. Однак вибухові вдалося запобігти, вогонь погасили, а обох чоловіків, вихідців з Азії, заарештували. Один із них зазнав сильних опіків.

Намір здійснити терористичний акт в найбільшому летовищі Шотландії правоохоронні органи пов''язують із подібними спробами у Лондоні. Напередодні, у п’ятницю, поліція виявила у центральних районах британської столиці два заміновані «мерседеси». У них так само знаходилися газові балони, каністри із бензином, а також цвяхи.

Прем’єр-міністр закликав до пильності

Ще у суботу увечері відбулося надзвичайне засідання британського уряду. А в неділю, прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун, виступаючи в ефірі Бі-Бі-Сі, заявив: «Очевидно, що ми маємо справу з групою осіб, котрі перебувають не лише у нашій державі, але й в інших країнах. Вони готові в будь-який момент завдати максимального збитку людям, вбити їх чи покалічити – незалежно від віросповідання. Ось чому нам необхідно постійно бути пильними. І нехай зловмисники знають: Британія і британці не дадуть себе залякати і не дозволять підривати підвалини нашого британського способу життя».

За станом на вчорашній вечір, за повідомленням поліції, було заарештовано загалом 5 осіб, підозрюваних у підготовці терактів у Лондоні та аеропорті Ґлазґо.

Цього тижня виповнюється два роки від вибухів у лондонському транспорті. Тоді, внаслідок терактів, що їх вчинили 7 липня 2005 року нападники-самогубці, загинули 52 особи.
XS
SM
MD
LG