Доступність посилання

ТОП новини

Штурм Червоної мечеті в Пакистані може спричинити активізацію радикалів, вважає експерт


Василь Зілгалов Прага, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Уже тиждень є вкрай напруженою ситуація довкола Червоної Мечеті в столиці Пакистану – Ісламабаді. Мечеть, що є великим мусульманським релігійним комплексом з понад 70-ма приміщеннями, опинилася під контролем радикальних ісламістів на чолі з муллою Абдул Рашідом Газі. Після тривалих безрезультатних переговорів з бойовиками влада ухвалила рішення про штурм мечеті.

Пакістан -- Червона Мечеть з повітря, 10 липня 2007 р.
(AFP)
Штурмом Червоної Мечеті керує генерал-майор Вагід Аршад. Він повідомив Радіо Свобода, що перебіг операції ускладнений тим, що ісламські бойовики захопили приблизно 150 заручників. Крім того, вони мають серйозну військову підготовку. Терористи озброєні не лише стрілецькою зброєю але й гранатометами, переносними ракетними комплексами, вони мають навички боїв у замкненому просторі та вузьких місцях.

Вагід Аршад: «Це величезний комплекс. Понад 75 приміщень, виключаючи підземні кімнати. Приблизно по 2-3 терористи зайняли мінарети мечеті, яку вони використовують як опорний пункт їхньої боротьби. Я нагадав їм вранці, що вони перетворили мечеть в оборонний пункт для них і цим порушують святість мечеті».

Пакистанське військо вже звільнило більшу частину мечеті

До середини дня урядові війська знищили близько 60 терористів і захопили у полон близько 50-ти, також звільнили значну частину заручників, серед яких понад 20 дітей. Кілька бойовиків втекли. Більша частина мечеті наразі звільнена від терористів. Пакистанське телебачення повідомило про загибель лідера бойовиків мулли Абдул Рашіда Газі.

Фарзан Шейх, яка є експертом лондонського «Дому Чатема», зазначила Радіо Свобода, що до сьогоднішнього дня уряд президента Первеза Мушараффа діяв нерішуче щодо кризи довкола Червоної Мечеті.

Фарзан Шейх: «Імовірно, що президент Первез Мушарафф очікує, що його рішення штурмувати мечеть і рішуче діяти проти бойовиків якось полегшить його становище перед західними урядами і забезпечить йому підтримку як опорі проти ісламського екстремізму в Пакистані та надійному союзникові у війні з терором».

Президент Мушарафф пожинає плоди власної політики?

Однак Фарзан Шейх вважає, що ці події спричинять активізацію ісламських радикалів по всьому Пакистану й спонукають до дії багатьох терористів-смертників. Штурм Червоної Мечеті викличе загострення політичної боротьби в країні, переконана пані Шейх.

Інший регіональний експерт, із Кабула, Абдул Рашід Вазірі, вважає, що президент Мушарафф пожинає плоди власної політики загравання з релігійними екстремістами та сприяння ісламізації, коли він продовжує підтримку в Пакистані сотень релігійних шкіл – медресе, де радикальні мулли закликають до насильства та ізоляціонізму.
XS
SM
MD
LG