Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські сили Криму скликають «Російський Курултай»


Володимир Притула Сімферополь, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Низка проросійських організацій Криму скликає представницький з’їзд російського населення півострова, як це раніше зробили кримські татари. Проте у проросійському русі немає єдності, і ця ідея уже зазнає критики з боку лідерів Російської громади Криму.

Делегати з''їзду Національного фронту "Севастополь-Крим-Росія
(RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні у Сімферополі пройшов перший з’їзд коаліції Національний фронт «Севастополь-Крим-Росія», делегати якого обрали оргкомітет з проведення Російських установчих зборів Криму, на мові оригіналу абревіатура звучить як РУСК. Як пояснив лідер фронту Сергій Шувайников, за два місяці планують провести збори росіян у регіонах півострова, а наприкінці вересня – перший національний з’їзд, де хочуть обрати виконавчий орган – Російську Думу Криму.

Лідер Національного фронту "Севастополь-Крим-Росія" Сергій Шувайников
(RadioSvoboda.Ua)
Росіяни Криму розчаровані обіцянками Партії регіонів

Сергій Шувайников каже, що росіяни Криму розчарувалися в більшості українських політичних партій: «Ми вже переконалися, що партії піднімають проросійські лозунги лише у період передвиборчої кампанії, як це було з Партією регіонів, котра обіцяла і російську мову, і дружбу з Росією, і боротьбу проти НАТО, а робить усе навпаки. Ми повинні брати приклад з кримських татар, які обрали Курултай і Меджліс, що захищає їхні права та інтереси. І цей досвід слід використовувати для боротьби за права та інтереси росіян, які мешкають у Криму».

Надія Миколаївна, активістка із Севастополя, підтримує Сергія Шувайникова і каже, що їй, як росіянці, дуже важко живеться: «Вважаю, що ми сьогодні як у гостях в Україні. Нас не визнають як росіян. Ми не зрозуміло хто тут! Тому ми зібралися для того, щоб нас прийняли як росіян. Ми боротимемося!».

Серед проросійських діячів немає єдності

Один з лідерів Російської громади Криму, депутат ВР Криму Олег Родівілов
(RadioSvoboda.Ua)
Втім, серед проросійських діячів немає єдності щодо ідеї скликання Російських установчих зборів Криму. Один із лідерів Російської громади Криму і Блоку Віктора Януковича Олег Родивилов каже, що Сергія Шувайникова не слід сприймати всерйоз.

Олег Родивилов: «Оскільки Сергій Іванович цього разу не пройшов на виборах до Верховної Ради Криму, хоча дуже хотів, то виборці йому оцінку поставили. Що ж стосується цієї ідеї, то вона не нова. Мавпувати Меджліс у його протизаконних діях, створювати нелегальні структури – це йти за тими, хто цей Меджліс підтримує. Тому ми – Російський блок, Російська громада Криму, як легітимні об’єднання громадян, ставимося до цього негативно».

Тим часом у прес-службі Меджлісу сказали Радіо Свобода, що там не проти, щоб інші етнічні групи Криму брали приклад із кримськотатарського народу в національній самоорганізації.

Матеріали до теми:

• Проросійські сили звинувачують Президента Ющенка у дестабілізації Криму • У Криму відзначили головне російське державне свято • Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає встановити і хто протестує • До Криму з’їжджаються козаки з Росії, Придністров’я та Абхазії, щоб закласти камінь, де збудують пам’ятник імператриці Єкатерині II • У Криму відзначили 224 річницю захоплення півострова Російською Імперією
XS
SM
MD
LG