Доступність посилання

ТОП новини

Косово: чи зіграє ЄС у розв’язанні конфлікту вирішальну роль?


Кирило Булкін Київ, 28 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри закордонних справ шести країн-членів так званої «контактної групи» – США, Великої Британії, Німеччини, Італії, Франції та Росії, – зібравшись у Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН, обговорюють статус Косова. Основних рішень очікують саме сьогодні, але чи зможуть переговорники знайти вихід з глухого кута?


Позиції основних учасників протистояння напередодні переговорів залишались незмінними. Політичні лідери косовських албанців, які представляють близько 90% населення краю, заявляють, що проголошення незалежності – єдине рішення, яке сприймуть їхні виборці. Відтак вони мають намір зробити це або 10 грудня (останній день, коли члени так званої трійки – США, ЄС та Росія – мають представити доповідь щодо Косова Генеральному секретареві ООН), або одразу після цієї дати.

Сербія категорично проти надання незалежності Косову, хоча уряд не контролює край від червня 1999 року. Прем’єр-міністр Воїслав Коштуніца наполягає, що незалежність Косова призведе до дестабілізації у всьому Балканському регіоні7

«Я ніколи не погоджуся на резолюцію, не сприйму резолюцію, згідно з якою територію країни, яка є членом ООН, розшматовують на частини», – наголосив Воїслав Коштуніца.

США – за незалежність, а Росія підтримує позицію Сербії

Прогнозованими у цьому конфлікті є позиції двох із трьох представників трійки. США наполягають на необхідності надання Косову незалежності, тоді як Росія підтримує позицію Сербії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи днями на прес-конференції у Нью-Йорку, вкотре зауважив: «Коли певні країни, зокрема й ті, що входять до трійки, публічно проголошують, що, мовляв, чим би не завершилися переговори, незалежність Косова неминуча, то це, звісно, провокує одну сторону переговорного процесу не йти на жодні поступки».

У цій ситуації вирішальною може виявитися позиція ЄС, однак вона не є настільки ж визначеною, як у США та Росії. Адже сама ЄС складається з 27 країн, частина з яких підтримують надання Косову незалежності, а частина – чи то через побоювання, що це посилить сепаратистські процеси у їхніх власних країнах, чи то через тісні зв’язки з Сербією – виступають проти незалежності.

«Сама лише етикетка незалежності не означає нічого»

Наразі на переговорах, що тривають у Нью-Йорку, Велика Британія, Франція та Італія, як члени Контактної групи, делегували свої повноваження представникові четвертої європейської країни в цій групі – Німеччині. Цим представником є посол Німеччини у Великій Британії Вольфґанґ Ішинґер. Його нещодавні висловлювання викликали незадоволення косовських албанців, адже він говорить більше про спеціальний статус, а не про цілковиту незалежність краю.

«Сама лише етикетка незалежності не означає нічого. Звідки мешканці Косова отримуватимуть свої доходи? Вони й далі залежатимуть від іноземної допомоги», – сказав Ішинґер в інтерв’ю британській газеті «Індепендент».
XS
SM
MD
LG