Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори в Грузії були хорошим кроком у напрямку до демократії», – наголошує західна дослідниця


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президентські вибори в Грузії були хорошим кроком у напрямку до демократії, вони також мають зробити прозорішою репутацію Міхеїла Саакашвілі. Так в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментувала грузинські вибори дослідниця Центру європейської політики Аманда Акчакоджа. За її словами, вона особисто очікувала на перемогу Саакашвілі.

А.А.: Так. Я очікувала на це. Я думаю, що часу на підготовку виборів було дуже мало, і це був свого роду шок для опозиції, коли Саакашвілі скликав справді поспішні вибори. Інші кандидати, можливо, не мали достатньо часу, аби насправді згуртуватися. Але я також думаю, що якщо навіть те, що робив Саакашвілі у листопаді, кинуло на нього тінь, його репутація впродовж останніх 4 років все одно дала достатньо впевненості людям, аби вони його переобрали.

Р.С.: Чи ви думаєте, що вибори посприяють наближенню Грузії до Євросоюзу?

А.А.: Чесно кажучи, куди ще може прямувати Грузія? Ця країна має іти шляхом європейської інтеграції, тому що куди ще вони можуть іти, адже інших доріг для Грузії немає? Для них краще бути ближчими до Євросоюзу, бути ближчими до Вашингтона і іти цим шляхом. Тому що очевидно, що грузини не можуть повернутися назад до минулого. Зрозуміло, що вони якомога більше хочуть вийти з російської орбіти. Але, разом з тим, я думаю, Саакашвілі необхідно будувати свою політику з Москвою, а його поведінка, скажімо, впродовж останніх 12 місяців була досить агресивною. Йому потрібно знайти шлях, як більш прагматично мати справу з Москвою. Тому що Росія є великим сусідом, і Грузія потребує мати хороші відносини із своїми сусідами.

Р.С.: Але чи ви думаєте, що Грузія колись стане членом Євросоюзу?

А.А.: Хто ж знає, це питання на мільйон доларів, чи не так? Очевидно, що питання членства Грузії в ЄС нині взагалі не стоїть. Це навіть не питання. Я маю на увазі, що Євросоюз досі перетравлює попередні два кола розширення, він має низку країн-кандидатів, він займається усім регіоном Західних Балкан. Тож я не думаю, що Грузія має вимагати членство в ЄС. Я думаю, вони це чітко зрозуміли, вони мають виконати реформи у власній країні, стати більш демократичними. Але не можна виключити на 100 відсотків, що грузини не увійдуть до Євросоюзу. Але це питання наразі навіть не варто розмірковувань.

Р.С.: Що ви вважаєте найбільшим викликом для сьогоднішньої Грузії?

А.А.: Можливо, територіальну цілісність. Це – найбільший виклик для Грузії, який, можливо, і досі залишився тим самим з часу, коли прийшов Саакашвілі, намагаючись знову отримати контроль над сепаратистськими регіонами. Але разом з тим потрібні і економічні реформи, аби Грузія намагалася наблизитися до стандартів Євросоюзу.

Матеріали до теми:

• Президентом Грузії знову стає Міхеїл Саакашвілі • «Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим) • Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів • За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе
XS
SM
MD
LG