Доступність посилання

ТОП новини

Скандинавські країни: Газогін Nord Stream може становити небезпеку для екосистеми Балтійського моря


Людмила Пилип Рига, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Північні країни вважають, що будівництво газогону Nord Stream може спричинити екологічну катастрофу в Балтиці – закритому морі Європейського Союзу. Можливі наслідки від упровадження проекту, у перебігу якого, щоб прокласти газогін довжиною 1200 кілометрів, на дні Балтійського моря проводитимуть земляні та підривні роботи, викликають глибоку стурбованість громадськості та науковців регіону.

Газогін Nord Stream
Надавши Балтиці міжнародний статус особливо чутливої морської зони, держави регіону взяли на себе зобов’язання обмежувати використання Балтійського моря в комерційних цілях, щоб зберегти його для майбутніх поколінь.

Із огляду на це Литва і Польща виступають проти проекту будівництва Nord Stream.

Естонія відмовила проектувальникам газогону у проведенні досліджень в естонських територіальних водах, мотивуючи своє рішення екологічною небезпекою та державними інтересами в її економічних водах.

У свою чергу Швеція вважає, що недостатньо досліджено негативний вплив від прокладання газогону на навколишнє середовище, зокрема, не враховані ризики викиду у воду отруйних речовин та можливе спрацювання мін, які залишилися в Балтійському морі з часів Другої світової війни.

У Швеції бояться отруєння моря

У шведських ЗМІ з’явилась інформація про те, що при будівництві Nord Stream будуть використані небезпечні хімікати.

Зокрема, після того, як газогін буде прокладений по дну Балтійського моря, компанія проведе тест на його герметичність. Для цього використовуватиметься морська вода під тиском. Потім її доведеться викачати з труби, і це відбудеться в районі шведського острова Ґотланд.

На завершення процедури, щоб запобігти корозії металу, необхідно знищити в газопроводі бактерії. Для цього буде використано ґлютаральдегід – токсичний і небезпечний хімікат, який застосовують для дезинфекції.

За словами експертів, залежно від ступеня концентрації, цей хімікат може вбити все живе, а при його витіканні в море буде забруднено понад мільйон кубометрів води.

«Навіть викиди цієї речовини в море в малих дозах можуть призвести до мутації фауни. І які будуть наслідки цього, ми навіть передбачити не можемо», – зазначила морський мікробіолог Естонії Кай Кюнніс-Берес.

Будівники газогону обіцяють безпеку, але Швеція ще подумає

Натомість представники компанії Nord Stream стверджують, що остаточний вибір хімікатів іще не зроблений.

«Ми говоримо про загальний обсяг морської води в 1,2 мільйона кубічних метрів. Зараз ми розглядаємо можливість здійснити дослідження на герметичність без використання хімікатів. Якщо будь-які хімікати й будуть використані, це буде зроблено відповідно до закону про навколишнє середовище», – заявив представник Nord Stream у зв’язках із Естонією та Фінляндією Себастьян Сакс.

У другій половині 2008 року уряд Швеції повинен вирішити, давати чи ні компанії Nord Stream дозвіл на використання хімікатів.
XS
SM
MD
LG