Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум у Давосі: падають температура, сніг і світова економіка


Сергій Драчук Прага, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні в зимовому швейцарському курорті Давосі відкривається традиційне, вже 38 щорічне засідання Світового економічного форуму. Минулорічні рожеві сподівання розвіялися після іпотечної кризи у США, негативні наслідки якої поширюються вже майже на весь світ. Відтак економіка й буде головною темою п’ятиденних зборів, переваживши й кліматичні зміни.


Близько 2 з половиною тисяч політичних і ділових лідерів із майже 90 країн мають на меті обговорювати широке коло питань – від миру на Близькому Сході до боротьби з тероризмом у всьому світі.

Але, як сказав головний організатор зібрання Світового економічного форуму Андре Шнайдер, значну частину порядку денного займуть економічні події.

Замість оптимізму – обережність

Іще рік тому учасники засідання в Давосі передбачали впевнений розвиток світової економіки. Нині, після кризи з кредитами, яка цей розвиток різко вповільнила, переважає не оптимізм, а обережність.

Засновник Форуму Клаус Шваб сподівається, що цьогорічна зустріч не впаде в «надмірний песимізм». Але багатьом учасникам, акції яких падають день-що-день, це буде непросто.

За словами Шваба, щоб відновити віру в майбутнє, необхідні скоординовані дії всього світу.

Світовий економічний форум оплатить шкоду кліматові

Але й кліматичні зміни чи тероризм займуть важливе місце в програмі зібрання.

Самих учасників від тероризму берегтимуть сотні працівників поліції й спецслужб, до 5 тисяч військовослужбовців і швейцарська військова авіація.

Авіація ж – а на сусідньому летовищі в Цюріху через зустріч очікують додатково 900 рейсів, не рахуючи державних – зробить своїми викидами внесок і в ті самі кліматичні зміни, боротися з якими хоче Світовий економічний форум.

Уже порахували: діяльність, пов’язана із засіданням, викине в атмосферу близько 7 з половиною тисяч тонн сполук вуглецю. Стільки викидають за цілий рік більш як 1 тисяча 200 легкових машин або 900 житлових будинків.

Тож для учасників засідання запровадили добровільну програму: заплатити майже по 30 доларів за кожну тонну двоокису вуглецю, який випустить в атмосферу їхній літак. Для прибульців із Лондона це обійдеться в 25 доларів, із Москви – у більш ніж 60, а з Нью-Йорка – майже 170.

А за своїх штатних працівників Світовий економічний форум уже заплатив фінансове відшкодування. Організатори й службовці зустрічають гостей, пишаючись значками «За мене відшкодовано».

Україна має багату програму

Бере участь у засіданні й Україна. Президент Віктор Ющенко напередодні наголосив, що упродовж трьох днів його перебування в Давосі в нього передбачено понад 15 двосторонніх зустрічей із керівниками країн-учасниць форуму.

«Україна їде на форум із надзвичайно товстим портфелем питань до обговорення, і я думаю, що той український день, який ми плануємо провести у Давосі, буде цікавим для основних учасників форуму», – сказав Ющенко.

За його словами, для України важливими є енергетичні питання. Зокрема, Україну цікавить просування проекту Одеса – Броди, питання інтегрованої системи електроенергетики між Україною і Євросоюзом. Також великі перспективи Україна покладає на видобування енергоносіїв на шельфі Чорного моря.

Власну програму має в Давосі й український підприємець Віктор Пінчук. Він уже не вперше проводить там українську «ланч-конференцію», а нині якраз уперше проведе й круглий стіл із питань благодійності.
XS
SM
MD
LG