Доступність посилання

ТОП новини

Тарас Березовець: «Причиною того, що зараз відбувається у Верховній Раді є бажання певних політичних сил переформатувати нинішню коаліцію»


Тетяна Ярмощук Київ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Верховна Рада зрештою запрацювала. Це сталося після того, як Партія регіонів погодилася на півтори години розблокувати роботу парламенту для розгляду соціальних законопроектів без розгляду питань НАТО. Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода попросило політичного експерта Тараса Березовця.

Тарас Березовець
Р.С.: Говорити про знаття напруги у парламенті ще зарано. Але чи можна казати про парламентську кризу?

Т.Б.: Очевидно, що ні. Причиною того, що зараз відбувається у Верховній Раді є аж ніяк не криза, а бажання певних політичних сил переформатувати нинішню коаліцію. А саме, домогтися того, щоб на базі чинної коаліції БЮТу та НУНСу була утворена нова, так звана, розширена коаліцію, куди мають увійти більша частина фракції НУНС, Партія регіонів, Блок Литвина, і, можливо, сподіваються, що до неї ситуативно можуть приєднатися окремі депутати з БЮТ. Основною причиною блокування парламенту є аж ніяк не питання приєднання України до НАТО і відставки Юрія Луценка. Йдеться насамперед про координацію зусиль Партії регіонів із так званим прагматичним крилом НУНСу, і Секретаріатом Президента. Справжньою причиною блокування Верховної Ради є бажання довести недієздатність чинної коаліції, і показати, що уряд неспроможний виробити ефективних методів.

Р.С.: А наскільки переформатування коаліції видається реальним?

Т.Б.: Головним стримуючим чинником для Президента Ющенка насправді є приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. Ющенко розуміє, що йти на квітневий саміт у Бухаресті, маючи за спиною коаліцію з Партією регіонів, яка неодноразово доводила негативне ставлення до НАТО не варто, тому, якщо Президент Ющенко справді буде зацікавлений в тому, щоб Україна отримала запрошення приєднатись до ПДЧ у квітні, він, звичайно, не буде робити будь-яких кроків на розвал коаліції. Але якщо йтиметься про стагнацію Російської Федерації у сфері газових постачань, якщо Президент отримає запевнення, що «РосУкрЕнерго» залишається єдиним посередником на газовому ринку України, то за таких умов він може піти на те, щоб утворювати коаліції з Партією регіонів. Р.С.: Наразі парламентарі, до речі з усіх таборів, заговорили про можливість перевиборів. Наскільки це реально?

Т.Б.: Я вважаю дану перспективу абсолютно не реальною. Насамперед через те, що єдина політична сила, яка здобуде бонуси у випадку дострокових виборів, це БЮТ. Тому, безперечно, ні Партія регіонів, ні НУНС не будуть зацікавлені у тому, щоб робити дострокові вибори парламенту. Це ж саме стосується і БЮТу. У разі дострокових виборів, при здобутті більшої кількості мандатів усі основні бізнесмени фракції все одно потрапляють до парламенту, але не факт, що вони здобудуть ті ж самі посади, які мають зараз. Тому так само і БЮТ не буде зацікавлений у цих виборах.
XS
SM
MD
LG