Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний форум «Україна – Європа» у Києві


Богдана Костюк Київ, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи має Україна перспективи для європейської інтеграції? Чи надає Лісабонська угода перспективу розробки та ухвалення справді посиленого договору між Україною та Євросоюзом? Чи готові українська влада і суспільство долучитись до демократичних традицій Європи? На ці вельми складні питання шукають відповіді учасники Міжнародного форуму «Україна - Європа», який 28 лютого розпочався у Києві. Серед його учасників можна побачити і чільників України, і відомих політиків та дипломатів з країн ЄС та зі США.

Під час форуму українські журналісти мали змогу вільно поспілкуватися із впливовими «постатями європейської політики»: головою комітету співпраці Україна – ЄС Європарламенту Адріаном Северином; Прем’єр-міністром Литви Гедемінасом Кіркіласом; представником Економічної комісії ООН Мареком Бєлкою. Представницькою є і американська команда – радник Центру стратегічних досліджень США Стівен Пайфер, дослідник Програми з енергетики і національної безпеки США Кейт Сміт, Посол Вільям Тейлор. А Україну представляють Президент Віктор Ющенко, керівництво уряду, парламентарі та науковці.

Відкриваючи Форум, Віктор Ющенко відзначив, що стабільність політичної ситуації та економічне зростання в Україні – запорука поглиблення співробітництва між Києвом і Брюсселем.

А головні євроатлантичні завдання України Віктор Ющенко сформулював такими словами: «Зараз ми продовжуємо діалог, який би ще більше оптимізував візовий режим . Нині ми перебуваємо на радикально новому етапі наших відносин: це формування режиму поглибленої угоди між Україною та Євросоюзом. Як ціль цього документу, ми прагнемо побачити дві базові речі: це політична асоціація та економічна інтеграція».

«Україна відіграє непересічну роль у системі європейської безпеки»

Учасники форуму називають Україну важливим чинником у системі європейської безпеки, на чому наголошував член європарламенту Адріан Северин.

А радник уряду Польщі Зігмунт Бердиховський наголосив: «Я переконаний, що Україна не має іншого шляху, ніж до Європи. Розташована у центрі європейського континенту, Україна є важливим перехрестям для торговельних, транспортних, енергетичних доріг. І у зв‘язку з цим Україна відіграє непересічну роль у системі європейської безпеки».

Організатор форуму – директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан – одним із найважливіших завдань цього заходу назвав налагодження «інтелектуальних зв‘язків» між Україною та ЄС.

«Я бачу, є інтерес, аргументована дискусія, формується такий дискурс європейської інтеграції. Нові поняття вводяться в обіг, нове розуміння є. Так що, якщо ми говоримо про євроінтеграцію, це серед іншого і зближення інтелектуального поля», – зазначив Юрій Рубан.

Наступні форуми «Україна – Європа», обіцяє професор Рубан, відбудуться в Ужгороді і Донецьку, щоб створити своєрідний дискусійний клуб навколо механізмів здійснення євроатлантичної інтеграції України.
XS
SM
MD
LG