Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовились врегулювати питання газової заборгованості


Про це у вівторок заявили президенти обох країн після засідання міжвідомчої комісії «Ющенко-Путін» у Москві. За словами Володимира Путіна, компанію «Ґазпром» влаштовують пропозиції української сторони; найближчим часом їх оформлять офіційно. У свою чергу, український лідер Віктор Ющенко пообіцяв, що борг за російський газ у сумі понад мільярд доларів почнуть повертати вже з четверга. Російська компанія-газовий монополіст «Ґазпром» погрожувала від сьогодні припинити поставки газу в Україну, якщо вона не розрахується за поставлене з листопада минулого року паливо.


Про це у вівторок заявили президенти обох країн після засідання міжвідомчої комісії «Ющенко-Путін» у Москві.

За словами Володимира Путіна, компанію «Ґазпром» влаштовують пропозиції української сторони; найближчим часом їх оформлять офіційно.

«Від наших партнерів ми почули, що найближчим часом розпочнеться погашення заборгованості, і ми домовились щодо принципів співпраці на 2008-й і на наступні роки. Пропозиції українських партнерів влаштовують. Сподіваємось, що усі домовленості будуть виконуватись», – зазначив Володимир Путін .

У відповідь Президент Віктор Ющенко пообіцяв, що Україна вже з четверга розпочне повертати борг за російський газ у сумі понад мільярд доларів.

При цьому Президент України зазначив, що за спожитий у листопаді та грудні газ платитимуть по ціні 130 доларів за тисячу кубометрів. А от з нового року газ уже оплачуватиметься за новою ціною.

«Щодо постачання на 2008 рік, то ми домовилися, що базова ціна вхідна 179 – вона зберігається», – зауважив Віктор Ющенко.

Раніше «Ґазпром» погрожував від вівторка припинити постачання газу до України за борги.

******** Україна і Росія можуть реалізовувати спільні проекти у паливно-енергетичній сфері.

Президент Росії Володимир Путін у вівторок, вiдкриваючи засiдання росiйсько-української мiждержавної комiсiї в Кремлi, заявив, що це може стати основою стратегічної співпраці між країнами.

А Президент Віктор Ющенко перед зустріччю з Путіним наголосив, що Росiя була i залишається стратегiчним партнером України.

«Звичайно, є питання, які нам треба окремо обговорити, можливо, вони дуже делікатні. Ми готові до цього діалогу і виходимо з того, що Росія була, є і буде нашим стратегічним партнером. І в контексті цих цінностей ми будемо вести всі справи з Росією», – зазначив Віктор Ющенко.

У вівторок Україна й Росія домовилися про план дій на 2008 рік. Документ про поглиблення співпраці в торгово-економічній, паливно-енергетичній та інших сферах підписали Президенти Віктор Ющенко і Володимир Путін.

Президент України перебуває у Москві з дводенним робочим візитом.

Матеріали до теми:

• ГАЗОВА ШАРАДА (аналіз) • У Москві триває засідання Українсько-Російської міждержавної комісії «Ющенко-Путін • Президент України вирушає до Москви на засідання комісії «Ющенко-Путін» •&nbsp Церемонія непевності •&nbsp Раїса Богатирьова: Можливе відсторонення «РосУкрЕнерго» від поставок газу в Україну залежить від рішення засновників компанії •&nbsp У кожній газовій атаці Росії проти України без політики не обходиться. Водночас це посилює небезпеку газової залежності Європи. (Огляд світової преси)

•&nbsp «Нафтогаз України» і російський «Ґазпром» перенесли переговори щодо поставок газу •&nbsp Газ Україні відключати не будуть •&nbsp В України немає боргів перед Росією за отриманий газ, – заявив в ефірі Радіо Свобода колишній міністра палива і енергетики України, народний депутат з фракції Партії регіонів Юрій Бойко •&nbsp «Нафтогаз України» вважає безпідставними обвинувачення російського «Ґазпрому» у несанкціонованому відборі газу

•&nbsp Олександр Турчинов: «Нафтогаз України» готовий погасити заборгованiсть, що накопичилася при колишньому урядi, в обмiн на прямий контракт із «Ґазпромом»

• Звідки газ? І звідки борг? • Експерт Андерс Ослунд: За суперечкою навколо газу стоїть питання «РосУкрЕнерго» • Україна може залишитися без газу? • Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго»
XS
SM
MD
LG