Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Час виборів – час співіснування (Точка зору)


Віталій Портников, оглядач Москва, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Після президентських виборів у Росії починається, можливо, найцікавіший період у новітній політичній історії цієї країни – час співіснування нового президента, Дмитра Медведєва, із його попередником Володимиром Путіним.


Здавалося б, ніяких неочікуваних подій на нас не чекає: заздалегідь відомо, що після інавгурації Медведєва Путін займатиме прем’єрську посаду. Однак це ще не означатиме, що він матиме всю повноту влади, до якої звик. Адже посада президента в Росії передбачає обсяг повноважень, із якими не може порівнятися місце голови уряду.

Нагадаю хоча б, що президент – Верховний Головнокомандувач російських Збройних сил. Він призначає і контролює силових міністрів. А це дуже важливо в країні, де культивується вплив силових структур і авторитет армії.

Інша прерогатива президента – подання кандидатур керівників регіонів на розгляд місцевих парламентів. Це фактично призначення республіканських президентів і обласних губернаторів – так що регіональним елітам доведеться орієнтуватися саме на господаря президентського кабінету.

Ну і, звичайно, саме президент у Росії вирішує долю уряду та його керівника…

Фантастичні виходи з фантастичної схеми

Таким чином із ситуації співіснування є тільки два виходи.

Перший полягає в поступовому посиленні Дмитра Медведєва як нового керівника держави. І тоді рано чи пізно Володимирові Путіну доведеться залишити посаду прем’єра і стати молодим «патріархом» російської політики – може, із великим впливом, однак без конкретних обов’язків і можливостей.

І другий – це те, що Путін залишить за собою всю повноту влади, а Медведєв буде церемонійною постаттю. Однак обов’язки президента в Росії все ж таки є такими серйозними і всеохопними, що тоді рано чи пізно Медведєву доведеться залишити президентську посаду, щоб дати можливість Путіну балотуватися на неї – вже на законних засадах.

Звісно, сьогодні це виглядає фантастично. Але такою ж фантастичною, з політичного погляду, є сама схема передання влади маловідомій людині, яка в Росії застосовується вже вдруге.

Вперше, як відомо, так передав владу Володимирові Путіну Борис Єльцин. І головним політичним питанням світу тоді було: «Хто такий пан Путін?»

Сьогодні ж питання «Хто такий пан Медведєв?» навіть не постає – набагато важливішим є, чи стане третій президент Росії її справжнім керівником.

XS
SM
MD
LG