Доступність посилання

ТОП новини

Щоб успішно торгувати з ЄС, Україна має координувати європейську політику – брюссельський експерт


Мар’яна Драч Прага, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна і Європейський Союз у понеділок розпочали офіційні переговори про створення зони вільної торгівлі, яку урядовці називають знаковою подією. Очікують, що така угода сприятиме взаємній торгівлі та інвестиціям. Європейський Союз уже зараз є головним торговельним партнером України, більшим, ніж Росія: товарообіг за 2006 рік становив 26 мільярдів євро, а кількість інвестицій з держав ЄС – 5,5 мільярдів євро. Цифри за минулий рік доводять, що ця тенденція триває. Про підводні рифи довкола нових переговорів в інтерв’ю Радіо Свобода розповів старший дослідник Центру досліджень європейської політики в Брюсселі Майкл Емерсон.

Майкл Емерсон
(ceps.be)
Р.С.: Сьогодні в Києві лунає багато оптимістичних заяв про перспективи зони вільної торгівлі з ЄС. Чи це не занадто завищені очікування?

М.Е.: Потенційно (така угода) дуже важлива, щоб сприяти модернізації української економіки, для її конкурентоспроможності на світових ринках. Але вона вимагає ґрунтовних реформ у багатьох сферах державного управління, починаючи з митної служби. Спробуйте поїхати вантажівкою з Польщі чи Словаччини в Україну і ви потрапите в багатокілометрову чергу. Це лише один наочний приклад, але є багато інших економічних сфер, які необхідно змінити, щоб повністю скористатися майбутньою угодою про зону вільну торгівлі.

Р.С.: Що ще потрібно для того, щоб ця угода мала максимальну віддачу?

М.Е.: Дотепер координація європейської політики в Києві здійснювалася слабко. Важливо, щоб українська сторона залучила команду серйозних, фахових урядовців, які знають, що роблять. Їх потрібно добре координувати і мати для цього необхідні політичні і технічні повноваження. У переговорах будуть задіяні близько десяти структур – міністерства транспорту, енергетики, митники тощо. Важливо швидко розбудувати центр координації європейських справ в Україні. Здається, що нинішній віце-прем’єр Григорій Немиря якраз над цим і працює.

Р.С.: Україна пишається своєю металопродукцією і товарами сільськогосподарського виробництва, якраз тими сегментами ринку, де ЄС оберігає своїх виробників. Чи можна очікувати, що Україна тепер отримає більший доступ європейських споживачів?

М.Е.: Стосовно металів, то дійсно зараз далі існують квоти на експорт української сталі до ЄС. Але як тільки Україна повністю приєднається до СОТ, то ЄС буде зобов’язаний скасувати ці обмеження. Тому ця проблема розв’язується. Щодо аграрної продукції, то якщо Україна хоче експортувати перероблені продукти, то має задовольняти стандарти ЄС в галузі охорони здоров’я. Це складна справа, але якщо Україна таки хоче отримати доступ до серйозного ринку, то має над цим попрацювати. Щодо інших продуктів, таких як збіжжя, то тут ринок уже відкритий.

Р.С.: Коли варто очікувати завершення переговорів про зону вільної торгівлі Україна-ЄС?

М.Е.: Цю угоду не можна буде укласти доти, поки не буде ратифіковано угоду про вступ України до СОТ. Щодо змісту домовленості про поглиблену зону вільної торгівлі, то ці переговори стосуються багатьох дуже складних питань, таких як регулювання фінансових послуг, технічні стандарти, тому можуть тривати десь рік або два.
XS
SM
MD
LG