Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Грузії сумнівається в офіційній версії смерті Бадрі Патаркацішвілі


Василь Зілгалов У вівторок увечері у своїй лондонській оселі помер грузинський мільярдер, бізнесмен і політик, 52-річний Бадрі Патаркацішвілі. Попередня версія смерті – серцевий приступ. Сам же Патаркацішвілі попереджав наприкінці минулого року про загрози його життю з боку грузинських силовиків.

Прага, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок увечері у своїй лондонській оселі помер грузинський мільярдер, бізнесмен і політик, 52-річний Бадрі Патаркацішвілі. Попередня версія смерті – серцевий приступ. Раніше Патаркацішвілі був другом грузинського Президента Міхеїла Саакашвілі, потім, у листопаді 2007-го, – серед політичних суперників лідера Грузії. Влада у Тбілісі в листопаді минулого року навіть висунула проти Патаркацішвілі звинувачення в підготовці антидержавного перевороту. Сам же Патаркацішвілі попереджав наприкінці минулого року про загрози його життю з боку грузинських силовиків.


У кінці грудня 2007 року сам Бадрі Патаркацішвілі в інтерв’ю Радіо Свобода розповідав про відео, на якому, за його словами, чиновник із грузинської міліції доручав чеченському бойовикові вбити мільярдера і опозиційного до Саакашвілі політика.

«Коли все це розпочалося, – і не лише ця стрічка, а в цілому протистояння зі мною, – я вважав, що до такого справа не дійде. Але потім у мене з’явилося дуже багато доказів, на основі яких я можу стверджувати про реальні плани сьогоднішньої грузинської влади вбити мене будь-яким чином», – заявив іще тоді опозиціонер.

Напередодні, в жовтні 2007 року, тодішній міністр оборони Грузії Іраклі Окруашвілі заявив у телевізійному інтерв’ю в Тбілісі, що Саакашвілі доручив йому вбити Патаркацішвілі. Але вже після арешту в Грузії Окруашівлі відрікся від цієї заяви.

Під час президентських виборів у Грузії в січні цього року, які опозиція вважає за сфальсифіковані владою, Патаркацішвілі набрав сім відсотків голосів і посів третє місце з великим відривом від перших двох.

Поруч був Березовський

Відомо, що Патаркацішвілі за кілька годин до смерті відвідав його товариш і також лондонський вигнанець, російський мільярдер Борис Березовський.

У середу по «гарячих слідах» Березовський сказав Радіо Свобода: «Бадрік пішов учора пізно ввечері. Там працює поліція, і лише вона може дати оцінку тому, що сталося».

Коли Радіо Свобода перепитала Березовського, які, на його думку, підстави для перебування поліції і чи є якісь підозри, що смерть Патаркацішвілі була не природною, він відповів: «Це питання не до мене – це питання до поліції».

Поліція Лондона заявила тим часом, що розглядає смерть Патаркацішвілі як підозрілу – так само, як і будь-яку раптову смерть. Офіційну версію смерті грузинського мільярдера і політика поліція оприлюднить після розтину тіла померлого.

Опозиція не вірить у хворе серце

У Грузії приголомшені такою раптовою смертю відомого грузинського бізнесмена і політика. Так, член виборчої команди Патаркацішвілі Заур Кіркатадзе сказав Радіо Свобода: «Ми не знаємо на даний момент нічого більше. Сказати щось – значить дати недостовірну інформацію. Ми не знаємо більше від того факту, що людина померла і, можливо, від зупинки серця. Але ми також знаємо, що він ніколи не хворів на серце».

Лідер однієї з опозиційних партій Грузії «Надія» Іріне Сарішвілі-Чантурія вважає, що смерть Патаркацішвілі насильницька і вигідна грузинській владі. Вона теж наголосила, що небіжчик завжди прискіпливо стежив за своїм здоров’ям і не міг раптово померти через серце.

Офіційного підтвердження смерті Патаркацішвілі очікує і Росія. У Москві заведена кримінальна справа про незаконні оборудки померлого в особливо великих розмірах, і за фактом смерті підозрюваного її мають закрити.
XS
SM
MD
LG