Доступність посилання

ТОП новини

В Україні знову запахло газом. З усіх боків


Тетяна Ярмощук Київ, 27 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Росія може перекрити газовий кран для України вже сьогодні. Про це заявив Президент Путін під час телефонної розмови із Президентом Ющенком – принаймні, так повідомив про цю розмову Ющенків Секретаріат. А у «Газпромі» кажуть, що газові поставки можуть скоротити на чверть через тиждень.


Оплата за використаний газ не адекватна заборгованості України, тож вона не може бути достатньою для подальшого безперебійного постачання. Про це Президент Путін заявив у телефонній розмові з Президентом Ющенком, інформує Секретаріат українського Президента.

Тим часом у Москві речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що газові поставки в Україну будуть скорочені на чверть через шість днів.

«У випадку, якщо усі необхідні документи не будуть підписані, у зв’язку із несплатою за газ поставки газу для українських споживачів будуть скорочені 3 березня з 10 ранку на 25%», – заявив офіційний представник російського газового монополіста.

Уряд каже, що платить

Кабінет Міністрів України виконує свої боргові зобов’язання, запевняє радник прем’єра Олександр Гудима. Однак уряд хоче, щоб російська сторона визначилася, коли почнуть виконуватися домовленості Президентів про нові схеми газопостачання, каже він.

«Усе, що залежить від уряду, зокрема й щодо проплати, уряд робить. Але уряд хоче знати від Росії, коли наступить дата створення спільного підприємства, і коли всі розрахунки будуть здійснюватися напряму так, як домовлялися Президенти Ющенко та Путін. Якщо продовжувати перераховувати кошти на рахунки „РосУкрЕнерго“ і „УкрГаз-Енерго“, то український уряд ніколи не виконає ті угоди, які були домовлені Президентами Путіним та Ющенком», – заявляє Гудима.

Експерт: Іде повний саботаж підписання документів

Наразі українсько-російські газові стосунки зайшли у глухий кут, каже директор Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

«Деякі власники „УкрГаз-Енерго“ та „РосУкрЕнерго“ оголосили війну Україні, і з їхньої провини загострюються українсько-російські відносини. Українська сторона визнає борг, хоча це борг не України, це борг компанії НАК „Нафтогаз“, і не „Газпромові“, а посередницьким структурам. Мені здається, що до цієї справи вже потрібно долучати Генпрокуратуру. Йде повний саботаж підписання документів. Таким чином Україна повністю не може сплатити борги за спожитий газ», – наголошує Саприкін.

Після розмови з Путіним Ющенко розкритикував уряд за невиконання домовленостей щодо погашення газового боргу. Він зобов’язав прем’єра вжити негайних заходів, щоб повністю погасити заборгованість української сторони. Про виконання цих вимог пані Тимошенко має доповісти Президентові сьогодні зранку.

«Нафтогаз України» перерахував уже близько півтора мільярда гривень у рахунок погашення заборгованості, яка складає майже 7,5 мільярдів гривень.

Матеріали до теми:

• Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну
XS
SM
MD
LG