Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність Косова: Рада Безпеки ООН залишається розколотою


Василь Зілгалов Прага, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку фактично нічим завершилося позачергове закрите засідання Ради Безпеки ООН, скликане на вимогу Росії і Сербії у зв’язку з очікуваним самопроголошенням незалежності Косова. Белград чітко заявив, що ніколи не визнаватиме незалежності Косова. Сербію підтримала Росія, яка залякує всіх небезпечними наслідками такого кроку для Балкан. Як очікують, Косово проголосить незалежність 17 лютого, і цей крок Приштини підтримають США та деякі інші західні країни.

Вже напередодні сербська влада ухвалила рішення про скасування ймовірного проголошення незалежності Косова. А під час виступу на Раді Безпеки ООН сербський міністр закордонних справ Вук Єремич попередив, що Белград застосує весь свій дипломатичний, політичний та економічний потенціал для того, щоб перешкодити албанській більшості краю відокремитися від Сербії.

«Визнання незалежності Косова? Ніколи!»

Вук Єремич підкреслив, що Сербія ніколи не визнає незалежності Косова – ні сьогодні, ні через рік, ні через десятиліття, ніколи: «Ми звернулися до Ради Безпеки ООН з проханням приєднатися до нас щодо захисту Статуту ООН, резолюції Ради Безпеки за номером 1244, всіх основних принципів міжнародного права і сприяти нам в анулюванні юридичної сили незаконного проголошення незалежності владою Приштини».

Єремич також підтвердив, що Сербія, на відміну від албанської більшості краю, не збирається застосовувати силу. Цього разу албанські лідери Косова не були присутні на сесії Ради Безпеки, а тому ніхто не просив визнати їхню незалежність. Посол Росії Чуркін вже вкотре повторив позицію Росії та її вірність резолюції ООН 1999 року, яка гарантувала територіальну цілісність Сербії, включно з Косовом.

Посол Росії в ООН також попередив, що одностороннє проголошення незалежності Косова і визнання цього деякими країнами на Заході створить реальний ризик відновлення міжетнічного насильства і екстремізму на Балканах.

США: «План Ахтісаарі – правильний крок»

Представник США в Раді Безпеки Алехандро Вольф нагадав про жорстоку непримиренність косоварів і сербів ще з часів Милошевича і про те, як усі переговори з цього питання провалювалися: «Позиція США з цього питання зрозуміла, ми вже казали про це раніше. Ми переконані, що план Марті Ахтісаарі – саме незалежність краю під міжнародним контролем – є правильним кроком для забезпечення майбутнього спокою – як косоварів, так і сербів. Це дозволило б і Косову, і Сербії рухатися у напрямку євроатлантичних структур».

15 членів Ради Безпеки ООН розділилися приблизно порівну у ставленні до цієї проблеми. Одні виступають за косовську декларацію, інші – за альтернативні шляхи. США разом з Великою Британією, Францією та іншими країни ЄС вже заявили, що вони визнають незалежність Косова.

Матеріали до теми:

• Уряд Сербії проголосив, що одностороннє відокремлення Косова вважатимуть недійсним і нелегальним • Одностороннє проголошення незалежності Косова є неморальним і не правовим, каже Путін
XS
SM
MD
LG