Доступність посилання

ТОП новини

Косовари повертаються додому на «історичні» вихідні


Мар’яна Драч Прага, 15 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Очікуване проголошення незалежності Косова змушує нервувати не один десяток дипломатів: передбачити наслідки такого кроку важко. Втім, для багатьох косоварів – це подія, на яку вони чекали все життя. Кореспонденти Радіо Свобода побували на міжнародному летовищі в Приштині, куди зараз жителі краю повертаються з-за кордону.

Тисячі косоварів покинули рідні домівки під час балканських воєн і знайшли роботу в західноєвропейських країнах, таких як Німеччина і Швейцарія. Нині багато з них повертається на батьківщину. Коли Гамз Лладровці купував квиток на літак з Бельгії до Косова, то думав лише про одне: він хотів бути вдома, коли проголосять незалежність: «Я хочу святкувати в Косові. Щиро кажучи, у мене є деяка робота в Європі ще на два тижні, але я вирішив усе покинути, щоб повернутися сюди і святкувати. Гадаю, що це буде щось неймовірне. Це священний день для нас».

«Ми чекали цього дня століттями»

Мугамет Топаллі, який несе свій багаж на паркування приштинського летовища, приїхав додому на вихідні з Німеччини, де працює кухарем. Він сподівається, що незалежність Косова допоможе таким мігрантам як він сам, коли у Німеччині відкриють косовське посольство: «Я почуваюся прекрасно. Ми чекали цього дня століттями».

До того, як перейти під сербський контроль, сотні років Косово було частиною Отаманської імперії. З 1999 року адміністративне керівництво краю здійснює ООН, після того як сили НАТО бомбардували сербські сили, щоб покласти край етнічним чисткам.

Культурна програма в один мільйон євро

Сербія вже заявила, що не визнає незалежності Косова, хоча й не буде застосовувати сили. Інші республіки колишньої Югославії висловлюють побоювання, що Белград буде чинити на них тиск, щоб вони дотримувалися такої ж лінії. Підштовхуючи таким чином до нестабільності на Балканах.

Багато деталей про новий статус Косова залишаються невідомими. Але це не зупинило місцеву владу запланувати культурну програму на 3 дні і виділити групі, яка займається підготовкою святкувань, один мільйон євро. Бари в Приштині вже пропонують відвідувачам безкоштовні напої. Щоб висвітлювати проголошення незалежності, яке очікують 17 лютого, до краю вже з’їхалося 700 журналістів.

Число пасажирів зросло на третину

Через такий інтерес майже на третину зросла кількість пасажирів приштинського летовища. Водночас прем’єр краю Гашим Тачі закликав авіакомпанії не піднімати ціни на квитки для мігрантів, які повертаються додому.

Косовари не єдині, хто готується стати очевидцями історичної події. Тафіл Красничі один з багатьох громадян Албанії, хто приїхав до краю: «Я відчуваю себе так, ніби знову народився. Тут люди моєї крові. Для мене Косово та Албанія – це те саме. Немає більшого щастя, ніж бачити незалежність Косова».

Чи звучатиме під час святкувань у неділю і новий гімн Косова, ще вирішується. Натомість уже відомо: косовська філармонія готується грати гімн Європейського Союзу – «Оду радості» Бетховена.
XS
SM
MD
LG