Доступність посилання

ТОП новини

На косовсько-сербському кордоні зростає напруга


Анамарія Рамач Белград, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На кордоні між Сербією та новим незалежним Косовом зростає напруга. Військовики НАТО на двох пунктах переходу після вчорашнього інциденту, в результаті якого на 24 години був перекритий кордон, замінили представників ООН та місцевої косовської поліції. Водночас Белград докладає дипломатичних зусиль, щоб вплинути на міжнародні позиції стосовно акту Приштини, хоча найвпливовіші західні країни вже визнали нову незалежну державу.

Французькі миротворці зі складу сил КейФОР встановлюють додаткові смуги колючого дроту на кордоні між Сербією та Косовом, 20 лютого 2008 р.
Головний перехід на сербсько-косовському кордоні, який був на одну добу заблокований через вчорашній інцидент, знову відкрили. Вчора тисячі косовських сербів, обурені незалежністю Косова, протестували на митницях та поліцейських постах Ярінє та Брняк. У результаті був підпалений контрольний пункт. Представники ООН та поліція Косова покинула свої робочі місця, і зараз цей район контролюють військовики НАТО.

Деякі белградські оглядачі припускають, що підпалення контрольних пунктів можна вважати вступом до поділу самого Косова. Прикордонне насильство освідчить про неспокійну ситуацію у північному Косові, де сербські анклави у новій незалежній державі межують із Сербією. Більшість етнічних сербів відокремлення Косова вважають нелегальним актом, так само, як і Белград.

Белград веде дипломатичну боротьбу

Проте незалежність Косова привітали найвпливовіші західні держави. Серед них США, Австрія, Великобританія, Франція, Німеччина та Італія. Але Росія, Іспанія, Румунія та Кіпр відкрито протистоять цьому. Ці країни, а вони мають свої неспокійні меншини, кажуть, що не хочуть, щоб Косово стало міжнародним прецедентом для сепаратистських домагань.

Тимчасом Белград веде дипломатичну боротьбу проти незалежності колишньої своєї провінції. Сербський міністр закордонних справ Вук Єремич наполягав на претензіях своєї держави відносно Косова під час звернення до Європейського парламенту сьогодні у Страсбурзі. Але поки що не видно ознак того, що його наступ матиме вплив на рішення ЄС відправити місію до наймолодшої незалежної держави.

Чільний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана у зв’язку з цим учора у Приштині заявив: «Ми будемо тут на місці, з громадянами Євросоюзу у місії Євросоюзу, надаючи економічну допомогу. Представники Євросоюзу будуть у складі КейФОР».

Голова міжнародної цивільної місії, яка спостерігатиме за незалежним Косовом, Пітер Феіт у вівторок сказав, що він уже почав працювати спеціальним представником ЄС, а місія, яку він представляє, почне виконувати свої обов’язки найближчими днями. До складу місії входять 2,000 поліцейських та юристів, які мають підтримати косовську адміністрацію.

У Белграді сербські політичні партії завтра організовують масовий мітинг під назвою «Косово є Сербія».

XS
SM
MD
LG