Доступність посилання

ТОП новини

Куди заведе бездіяльність парламенту?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Переговори, круглі столи, численні зустрічі, волання й погрози – все намарно. Парламент не працює вже сьомий тиждень. І от парламентськими кулуарами почали ширяти ідеї про більш радикальні варіанти виходу із нинішньої кризи.

Варіант перший. Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова заявила: якщо найближчими днями Верховна Рада не запрацює, Президент може скористатися своїм правом та достроково припинити її повноваження.

Представник Блоку Юлії Тимошенко Святослав Олійник згодний: «Ну, якщо і далі Верховна Рада перебуватиме у стані бездіяльності, то виникають підстави для того, щоб Президент України ухвалив відповідне рішення. Але це тільки підстави, це не його обов’язок, тож це рішення залежатиме виключно від Президента України».

Варіант другий. Введення прямого президентського правління.

На думку представника Партії регіонів Василя Кисельова, цей варіант наразі виглядає абсолютно реальним.

«Це може стати абсолютною реальністю, і статися це може на основі політичних домовленостей, тому що Президент уже зрозумів, кого він подав на призначення Прем’єр-міністром. Такої норми, за Конституцією, немає, але форму можна шукати і можна віднайти, щоб був виконувач обов’язків Прем’єр-міністра України, а Президент України відповідав би за всі справи у державі. Тому тут варіанти є. Головне, щоб було бажання зробити щось добре і не було бажання весь час проводити вибори», – вважає представник «регіоналів».

Варіант третій. Переформатування коаліції. Розмови про «непомаранчеву» коаліцію ведуться з моменту офіційного оголошення результатів парламентських виборів. Особливо активно ця тема почала обговорюватися після того, як із лав Народного союзу «Наша Україна» вийшла низка партійців. Сьогодні ж Юлія Тимошенко заявила, що демократична коаліція стала заручницею політичної змови тих, хто мріє переформовувати більшість.

Однак, на думку представника «Нашої України – Народної самооборони» Юрія Костенка, наразі це зробити неможливо.

«Питання формування коаліції врегульовано конституційними змінами, є рішення фракцій. Тому особисто я не уявляю, яким чином наша фракція може ухвалити рішення щодо зміни формату коаліції. Такого рішення у фракції провести неможливо», – стверджує Юрій Костенко.

На думку ж декого з експертів, існує ще один такий собі «напівваріант», який може розблокувати роботу Верховної Ради – це створення ситуативних більшостей, котрі виникатимуть щоразу під час важливих голосувань.
XS
SM
MD
LG