Доступність посилання

ТОП новини

З’їзд у Сіверськодонецьку побачив «батьківщину в небезпеці» через «агресивний націоналізм, що по суті межує з нацизмом»


Такий націоналізм стає «державною політикою» в Україні, заявив на відкритті другого всеукраїнського з’їзду депутатів усіх рівнів співголова його оргкомітету, голова Луганської облради Валерій Голенко. Водночас він заявив, що організатори з’їзду не мають наміру чинити замах на державний лад України. До порядку денного з’їзду внесли чотири питання: про «порушення прав місцевого і регіонального самоврядування», про «системні порушення прав російськомовного населення України», про «фальсифікацію і перегляд історичного минулого України» і про «економічні і суспільно-політичні наслідки вступу України до НАТО».

Такий націоналізм стає «державною політикою» в Україні, заявив на відкритті другого всеукраїнського з’їзду депутатів усіх рівнів співголова його оргкомітету, голова Луганської облради Валерій Голенко.

За його словами, головне завдання учасників з’їзду – обстоювати свої права, «раз і назавжди прибрати привід для розпалювання в нашій країні конфліктів».

Водночас він заявив, що організатори з’їзду не мають наміру чинити замах на державний лад України.

До порядку денного з’їзду внесли чотири питання: про «порушення прав місцевого і регіонального самоврядування», про «системні порушення прав російськомовного населення України», про «фальсифікацію і перегляд історичного минулого України» і про «економічні і суспільно-політичні наслідки вступу України до НАТО».

У роботі з’їзду, який відбувся в суботу в Льодовому палаці в Сіверськодонецьку Луганської області, за повідомленням його організаторів, узяли участь понад 3 тисячі 600 депутатів усіх рівнів, із них майже 160 народних депутатів, представники 28 політичних партій і організацій, а також гості з кількох іноземних держав.

Зокрема, з Росії прибула делегація Державної Думи на чолі з Костянтином Затуліним, першим заступником голови Комітету Держдуми у справах СНД і зв’язках зі співвітчизниками, член міжпарламентської комісії співпраці законодавчих органів Росії й України. Раніше Затуліну кілька разів забороняли в’їзд до України через його антиукраїнські висловлювання.

Перед початком з’їзду перед його приміщенням відбулися мітинги прихильників і супротивників зібрання.

Політрада партії «Народний союз „Наша Україна“» в своїй заяві в суботу засудила з’їзд у Сіверськодонецьку як «провокації, які організовують … Партія регіонів та її сателіти» і заявила, що влаштоване в цьому місті зібрання депутатів і чиновників різних рад має на меті «виключно дестабілізацію і протистояння в суспільстві».

На думку політради НСНУ, обговорення на з’їзді запланованих питань «позбавлене сенсу, оскільки зовнішньополітичні й мовні питання не належать до компетенції місцевих рад».

У п’ятницю лідер Партії регіонів, яка організувала з’їзд, Віктор Янукович заявив, що звинувачення в сепаратизмі, які лунають на адресу його організаторів, є «не більш ніж політичні провокації». За його словами, головна мета з’їзду – «спільно знайти шляхи вирішення проблем, що непокоять суспільство».

Раніше віце-прем’єр-міністр Іван Васюник заявляв, що метою проведення з’їзду в Сіверськодонецьку є нагнітання політичної та парламентської кризи, яке має на меті якнайшвидше повернути опозицію до влади.

Генпрокурор Олександр Медведько оголосив, що прокуратура реагуватиме на можливе порушення закону під час зібрання.

А в Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що не мають інформації про можливі порушення правопорядку під час з’їзду.

Під час схожого з’їзду в Сіверськодонецьку в 2004 році лунали сепаратистські та антиукраїнські заклики, зокрема, щодо створення «автономної Південно-Східної республіки». До відповідальності за ті заяви нікого не притягли.

Матеріали до теми:

• З’їзд у Сіверськодонецьку попереджає владу про «відповідальність» за «фальсифікацію історичного минулого України» • Сіверськодонецький з’їзд хоче захистити російську мову від «насильницької українізації» • З’їзд у Сіверськодонецьку хоче створити комітет для проведення референдуму щодо НАТО • Рінат Ахметов замість з’їзду в Сіверськодонецьку в суботу вболівав за «Шахтар»
XS
SM
MD
LG