Доступність посилання

ТОП новини

У Тибеті спалахнули масові антикитайські заворушення


Сергій Драчук Прага, 14 березня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – У Тибеті сьогодні спалахнули найбільші за майже два десятиліття протести проти влади Китаю в цьому гімалайському регіоні. Вони відбуваються в критичний для Китаю час – незадовго до Олімпійських ігор у цій країні, яка намагається продемонструвати світові свою єдність і добробут усіх її народів.

Як інформують іноземні засоби інформації, на вулицях Лгаси, головного міста Тибету, нині Тибетського автономного регіону Китаю, юрби тибетців, вигукуючи гасла про незалежність, били вікна крамниць, палили машини й відбивалися камінням від китайських сил безпеки, які у відповідь стріляли з вогнепальної зброї. Є багато поранених і непідтверджені повідомлення про кілька загиблих.

Повідомлення про насильства в Тибеті давно не баченого масштабу з тривогою зустріли в світі. Євросоюз на закінчення свого саміту ухвалив сьогодні заяву із засудженням цих насильств і закликом до китайської влади до стриманості й дотримання прав людини.

Захід висловлює занепокоєння

Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун заявив після саміту: «Ми дуже занепокоєні тим, що діється в Тибеті. Ми попросили надати нам більше інформації про те, що відбувається, і будемо стежити за цими подіями».

Британський міністр закордонних справ Дейвид Міллібанд додав: «Гадаю, є, мабуть, дві важливі речі. Перша – це необхідність стриманості з усіх боків. Друга – що єдиним шляхом уперед є суттєвий діалог. Ми, звичайно, бачимо, що там існує напруженість, але її треба подолати шляхом дотримання рівноваги між стриманістю і діалогом».

Закликали китайську владу до стриманості в Тибеті й до поваги до тибетської культури і в Державному департаменті США.

І духовний лідер тибетців Далай-лама, який живе у вигнанні в Індії, закликав тибетців не вдаватися до насильства, а китайську владу – припинити вживати силу і відповісти на давні образи й обурення тибетців через діалог із тибетським народом.

Саме проявом цих глибоких образ і обурення через дії нинішньої китайської влади й є нинішні протести, переконаний Далай-лама.

Заворушення спрямовані проти засилля Китаю

Самі ж протести в Лгасі почалися мирно ще в понеділок – на роковини невдалого повстання тибетців проти влади Китаю 1959 року, яке брутально придушили. Саме тоді Далай-лама й був змушений утекти з батьківщини.

Демонстрації розпочали кількасот буддійських ченців, яких китайська влада намагається тримати під особливим контролем. У відповідь китайські війська й поліція оточили три головні монастирі в Лгасі й поблизу міста. А сьогодні ці протести, до яких долучилися чимало тибетців, переросли в заворушення. У центрі міста, який захопили демонстранти, палають пожежі й лунають постріли.

Як повідомляють іноземні засоби інформації, посилаючись на очевидців, протести під гаслами незалежності Тибету спрямовані також і проти власне китайців, яких масово переселила до регіону пекінська влада. Тибетці звинувачують Пекін у розмиванні й знищенні давньої традиційної культури Тибету.

Натомість Китай намагається подати свою країну як місце, де різні народи, і в першу чергу такі меншини, як тибетці, живуть у добробуті та єдності з китайцями. На цій темі традиційно наголошують на засіданнях китайського парламенту, одне з яких відбувається якраз цими днями. Завтра воно має переобрати на голову держави її нинішнього керівника Ху Цзіньтао. Саме він був компартійним керівником Тибету в 1989 році, під час придушення попередніх масових демонстрацій за незалежність.

А ще сьогоднішні події підривають рожеву картину стабільності і всезагального благоденства, яку Китай вимальовує напередодні Олімпійських ігор у Пекіні в серпні. Тибетці ж намагаються використати ці Ігри як нагоду ще раз нагадати світові про своє становище під китайським пануванням.
XS
SM
MD
LG