Доступність посилання

ТОП новини

Україна депортувала 11 осіб до Шрі-Ланки. Чи законно?


Леся Бакалець Київ, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Депортувати не можна залишити. Чи правильно поставили крапку у справі примусового виселення 11 громадян Шрі-Ланки? Представництво Верховного комісара ООН у справах біженців та правозахисники в один голос заявляють про порушення прав людини та ігнорування Україною статей Конвенції про права біженців. Міграційна служба ж заявляє, що іноземці – економічні мігранти, які хотіли використати Україну як транзитну державу.

Мігрантів із Шрі-Ланки депортували з України за рішенням суду. До цього вони утримувались під вартою у приміщенні Шепетівського міськрайвідділу внутрішніх справ у Хмельницькій області і ними опікувався обласний відділ Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України. Принаймні, таким є офіційне пояснення Міністерства внутрішніх справ.

Представник прес-служби Ярослав Мазуркевич зазначив: «На підставі постанови Шепетівського міського міжрайонного суду Хмельницької області від 25 лютого 2008 року було ухвалене рішення щодо примусового видворення за межі України громадян Шрі-Ланки».

Ретельніше розібратися у цій ситуації планують в іншому відомстві, що опікується мігрантами. Департамент міграційної служби Державного комітету з питань національностей, міграції та релігії планує надіслати фахівця до Хмельницького, щоб ретельніше розібратися в ситуації.

А поки що директор Департаменту Микола Єрух пропонує тільки версії: «Наскільки я знайомий з ситуацією – всі 11 депортованих осіб – це економічні мігранти. Наскільки мені відомо, вони потрапили нелегально в Україну, і десь у грудні вони звернулися до представництв із відповідними клопотаннями, а вже потім, коли їх затримали і почали готувати до депортації, вони подали заяви про те, що вони хочуть набути статус біженця».

Україна порушила «принцип невисилки», стверджують представники ООН

Думка правозахисника, голови Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, протилежна. На його переконання, називати економічними мігрантами цих осіб можна було б тоді, коли їхню справу хоча б узяли до розгляду. Але ж від шріланкійців навіть не прийняли заяви, яка б засвідчувала їхнє бажання отримати статус біженця. Чому така несправедлива процедура? Тут усі питання до міграційної служби, каже правозахисник. Але і до органів МВС у Дмитра Гройсмана є претензії:

«Знаючи, що ці особи хочуть оскаржити рішення про відмову прийняття заяви щодо надання статусу біженця, маючи на руках числення письмові попередження від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців з вимогою негайно зупинити депортацію і пустити представників УВК БООН (Управління Верховного комісара ООН у справах біженців), міліція, яка тримала цих людей, цього не зробила», – наголошує Дмитро Гройсман. Він переконує, що ніяких законних підстав ув’язнювати іноземців не було.

У представництві ж Верховного комісара ООН у справах біженців кажуть, що Україна порушила «принцип невисилки», за яким жодного біженця або здобувача притулку, чия справа не розглянута належним чином, не можна насильно повернути в країну його походження.
XS
SM
MD
LG