Доступність посилання

ТОП новини

Мер Києва проти прем’єра. За кого Президент?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Уряд просить Президента звільнити мера Черновецького. А Черновецький просить Президента звільнити уряд. Тим часом у Секретаріаті Президента кажуть, що звільнити київського міського голову не вийде.

Блажен муж, що не йде на зібрання нечестивих. Приблизно так, по-біблійному, обґрунтував київський мер свою відмову прийти на засідання Кабінету Міністрів, щоб звітувати про ситуацію в українській столиці. Довелося урядовцям розглядати це питання за його відсутності.

Міжвідомча робоча група, створена при Кабміні для розслідування діяльності Київської міської держадміністрації, виявила масові порушення при видачі земельних ділянок керівництвом міста. Керівник контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський заявив, що внаслідок діяльності команди Леоніда Черновецького міський бюджет за чотири місяці не отримав понад один мільярд гривень.

Уряд звернувся і до Президента, і до Генпрокуратури

Словом, уряд звернувся до Президента з проханням звільнити мера Черновецького, а до Генпрокуратури із проханням розслідувати діяльність мера та до парламенту – щоб той невідкладно розглянув питання про проведення позачергових виборів столичного голови.

Юлія Тимошенко звинуватила демократичну команду у подвійних стандартах щодо ситуації у Києві.

«У Києві давно назріла ситуація, яка пересічними киянами сприймається як махрова корупція, абсолютно нахабне нехтування інтересами Києва. Кияни очікують від демократичної команди дострокових виборів мера і дострокових виборів Київради. І мені дуже прикро, що демократична команда, яка йшла на вибори, абсолютно чітко обіцяючи киянам звільнити Київ від цієї корупційної шайки, сьогодні ця демократична команда сповідує подвійні стандарти», – зазначила Юлія Тимошенко.

Леонід Черновецький відповів аналогічно – звернувся до Президента із проханням звільнити уряд Тимошенко, причому від імені усіх киян.

Чи може Президент звільнити Черновецького?

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога називає пропозицію уряду звільнити пана Черновецького безпідставною і тому неприйнятною. А його перший заступник Олександр Шлапак роз’яснює: зробити це Президентові не дозволяє рішення Конституційного Суду.

«Мені важко судити, наскільки виправдане таке рішення. Хоча мені здається, що воно виходить за рамки сьогоднішньої правової конструкції. А саме: є рішення Конституційного Суду, а саме він може і тільки він може тлумачити закон про Кабінет Міністрів, закон про столицю, де чітко записано про те, що на голову адміністрації підписується указ Президента ,лише на ту людину, яка обрана мером. Як на мене, саме закон про столицю і роз’яснення Конституційного Суду, умовно кажучи, в лапки це беру, є головною «кришею» для сьогоднішньої безвідповідальності Київської адміністрації», – заявив Олександр Шлапак.

Між тим, одні експерти та політики вважають, що Леонід Черновецький отримав індульгенцію від Президента, у тому числі – на ведення боїв з Урядом. Інші ж нагадують про пункт коаліційної угоди між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» щодо перевиборів київського мера.

Минулої п’ятниці у парламенті створили слідчу комісію, яка має розібратися у діяльності столичної влади.
XS
SM
MD
LG