Доступність посилання

ТОП новини

Український миротворець, поранений під час сутичок у місті Мітровиця в Косові, помер у лікарні


Старший лейтенант Ігор Кіналь, 1982 року народження, уродженець Тернопільщини, помер у понеділок о 22 годині від чисельних осколкових поранень.

Під час сутичок у косовській Мітровиці, 17 березня 2008 р.
Старший лейтенант Ігор Кіналь, 1982 року народження, уродженець Тернопільщини, помер у понеділок о 22 годині від чисельних осколкових поранень.

Свої співчуття родичам загиблого українського міліціонера висловили Президент України Віктор Ющенко та шеф зовнішньої політики і політики безпеки Європейського Союзу Хав’єр Солана.

За даними Міністерства внутрішніх справ України, внаслідок інциденту в понеділок поранені ще 20 членів українського контингенту, двоє з них у важкому стані.

Посольство України намагається контролювати безпеку українців, які перебувають у Косові, запевнив речник Міністерства закордонних справ Василь Кирилич.

«Посольство України у Сербії перебуває у тісному контакті з командуванням українського миротворчого підрозділу, керівництвом французького військового шпиталю та лікарні у Приштіні. МЗС України аналізує ситуацію в краї і вживає заходів безпеки для громадян України, що перебувають у Косовому. Ці заходи передбачено законодавством України», – заявив Василь Кирилич.

У понеділок полiцейськi сили Мiсiї ООН у Косовому звiльнили примiщення суду в місті Мiтровиця, яке напередодні захопили його колишні працівники-серби.

Під час збройного протистояння протестувальники обстріляли будинок поліцейської станції та закидали територію гранатами. Унаслідок цих дій з використанням гранат (від 50 до 60 одиниць) і постраждали українські миротворці, повідомляла прес-служба МВС.

Це перший подібний інцидент від вересня 1999 року, з початку місії українських миротворців.

Мітровицю населяють, переважно, серби, які не згодні з відокремленням Косова.

******* Організація Об’єднаних Націй висловила жаль з приводу насилля в Косово проти поліції ООН та миротворців НАТО

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун просить уряд Сербії використати свій вплив на косовських сербів для припинення насилля й продовження роботи в Косові місій ООН і НАТО.

Євросоюз закликав сторони до стриманості.

А Президент Сербії Борис Тадич звинуватив ООН і НАТО у непропорційному використанні сили. Водночас, він закликав лідерів сербської спільноти докласти усіх зусиль для зняття напруги.

В Косові у понеділок внаслідок сутичок постраждали понад 30 міжнародних миротворців з місії ООН і НАТО, а також близько 70 цивільних сербів.

Найбільші з часу проголошення незалежності Косова сутички почалися після того, як поліцейські ООН звільнили приміщення суду, захоплене косовськими сербами чотири дні тому.

Матеріали до теми:

• Косовську Мітровицю відвідають керівники МВС України і Польщі для з’ясування питань безпеки українських і польських поліцейських • Жителі Косовської Мітровиці кривавими протестами відзначили місяць від проголошення незалежності краю • У Косові обстріляли українських миротворців – 14 поранених, один у тяжкому стані • Щонайменше 25 поліцейських ООН, 8 миротворців НАТО і десятки сербів постраждали сьогодні внаслідок сутичок у північному косовській Мітровиці

XS
SM
MD
LG