Доступність посилання

ТОП новини

Візит Ющенка до Казахстану: «розмови на майбутнє»


Марія Щур Прага, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Віктор Ющенко поїхав відкривати «Рік України в Казахстані». Але культурна програма не головна в офіційному візиті Президента. Україну зараз більше цікавить співпраця у галузі енергетики, адже Казахстан має значні поклади нафти і газу і потребує транзитних шляхів для їхнього транспортування. Чи прокладе цей візит шлях казахським енергоносіям до України і Європи?


«Рік України в Казахстані» не міг настати у більш сприятливий для Києва час. На тлі газової суперечки з Росією український Президент шукатиме енергетичного підживлення з усіх можливих джерел. А багаті на енергоносії країни Центральної Азії є природнім вибором для України з огляду на історію та географію.

В інтерв’ю Радіо Свобода аналітик лондонської компанії Jane''s Метью Клементс зазначив: «Однією з найголовніших тем буде енергетика. ÏÏ важливість показала нинішня суперечка з «Газпромом». У тривалій перспективі Україна намагається знайти інших, крім Росії, постачальників енергоносіїв. Одним із джерел, природно, є Центральна Азія, яка намагається збудувати нові газо- і нафтогони до Європи через територію України і Туреччини. Для Центральної Азії природнім є бажання обійти Росію, яка контролює експортні шляхи, і транспортувати газ і нафту напряму через Каспійське море».

Україна пропонуватиме Казахстану не лише транзитний шлях, але й промислові товари?

На думку незалежного аналітика з Алмати Борихана Нурмухамедова, Україна може запропонувати Казахстану не лише транзитний шлях, але й промислові товари, яким потрібен ринок збуту. І це також пов’язано з тертям із Росією.

«Кожного разу, коли в України виникають проблеми з Росією, Україна звертається до країни, яка найбільше купує продукцію української промисловості, – до Казахстану. Думаю, Ющенко, поки він буде тут, буде говорити і про це», – зазначив Борихан Нурмухамедов.

«Домовитись буде легше, ніж реалізувати ці домовленості»

Повертаючись до імпорту енергоносіїв, що на думку аналітиків, буде головною темою переговорів Віктора Ющенка з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, то домовитись буде легше, ніж реалізувати ці домовленості.

«Це більше розмови на майбутнє, бо доправити газ і нафту із Центральної Азії до Європи і України дуже важко, якщо ви намагаєтесь оминути Росію. Нафту возять танкерами по Каспійському морю до Баку, а звідти через нафтогін Баку-Тбілісі-Джейхан до Туреччини, і звідти далі до Європи», – зауважив аналітик лондонської компанії Jane''s Метью Клементс.
XS
SM
MD
LG