Доступність посилання

ТОП новини

Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі


Василь Зілгалов Прага, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія стверджує, що російські військові та бронетехніка перетнули кордон на річці Псоу і увійшли на терени Абхазії. Тбілісі вважає ці кроки Москви не миротворчими, а експансіоністськими. Міністерство ж оборони Росії вже повідомило про створення 15 нових російських блок-постів у зоні грузинсько-абхазького конфлікту в Кодорі. Грузія ж, у свою чергу, заявляє, що змушена у відповідь блокувати вступ Росії до СОТ.

Наразі, російські миротворці у Абхазії виступають, як каталізатор конфлікту
Кількість російських миротворців нині нараховує в Абхазії, за офіційними даними Кремля, до трьох тисяч осіб, але тут ще чимало військових радників із Москви і багато російської бронетехніки з відповідними інструкторами з Росії. Москва, зокрема, наголошує, що Росія зобов’язана захистити російськомовне населення в спірних регіонах і що вона може вдатися і до «каральних заходів», якщо Грузія розпочне воєнні дії.

А в Тбілісі сьогодні заявили, що такі кроки Росії лише посилюють напруженість між сторонами конфлікту, а російські миротворці в Абхазії є «потенційними агресорами», яких Москва використовує у своїх інтересах.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звернувся із телезверненням до громадян Абхазії та південної Осетії і закликав до єдності. Саакашвілі пропонує мир Абхазії і Південній Осетії і звинувачує Росію у тому, що вона позбавляє жителів цих республік права вибору.

«Чим більше ми ведемо мову про мир, тим більше ця третя сила каже про війну. Ми закликаємо до роззброєння, а ця сила від вашого імені веде мову про інтенсивну підготовку до війни. Ми кажемо про вільні економічні зони, а ця сила – про нові військові бази та блок-пости. Ми ведемо мову про розвиток економічних зв’язків, а ця сила, знову від вашого імені, переконує у позитивності збільшення кількості військових», – зазначив Міхеїл Саакашвілі.

Керівники самопроголошених республік відкидають пропозиції Саакашвілі

А лідер абхазців Сергій Багапш, у свою чергу, обвинуватив сьогодні Грузію у підтягуванні до кордону з Абхазією до двох тисяч озброєних осіб і наголосив: «Для нас найголовніша мета, яка стоїть перед нами, яку народ поставив – це незалежність. А щодо всього іншого, то ми готові вести мову про мир, підписати угоду про невідновлення воєнних дій.І все».

Цього ж дня відкинув пропозиції президента Грузії про переговори і лідер Південної Осетії Едуард Кокойти.

Київ і Тбілісі разом звернулися до Москви

Тим часом президенти України та Грузії, Віктор Ющенко та Міхеїл Саакашвілі закликали сьогодні у спільній заяві Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії, вони характеризують «воєнні погрози» Москви на адресу Грузії як «відкриту провокацію» Росії проти цієї держави.

У заяві також йдеться про готовність України послати своїх миротворців у зони згаданих конфліктів для зняття там напруженості і загрози воєнного конфлікту.

Матеріали до теми:

• НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії • Російські військові та бронетехніка перейшли кордон на річці Псоу і зайшли на територію Абхазії, заявляє МЗС Грузії • Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» – військовий оглядач Коба Ліклікадзе • Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак)
XS
SM
MD
LG