Доступність посилання

ТОП новини

«Акти агресії» по відношенню до Грузії на прохання офіційного Тбілісі розгляне Рада Безпеки ООН


У неділю в Абхазії збили грузинський безпілотний літак. Військово-повітряні сили цієї невизнаної республіки повідомили, що об’єкт знищив абхазький реактивний літак. Проте грузинські військові заявляють, що до цього причетний російський винищувач і звинувачують Росію в «бомбардуванні» грузинської території.

Рада Безпеки ООН проведе у середу екстрене засідання щодо ситуації в зоні грузинсько-абхазького конфлікту.

Напередодні, у понеділок, Тбілісі звинуватив Москву в знищенні грузинського безпілотного літака над територією Галльського району Абхазії.

За словами представника Грузії в ООН Іраклія Аласанії, Раді Безпеки нададуть докази того, що ракети були випущені з російського винищувача.

У неділю в Абхазії збили грузинський безпілотний літак. Військово-повітряні сили цієї невизнаної республіки повідомили, що об’єкт знищив абхазький реактивний літак. Проте грузинські військові заявляють, що до цього причетний російський винищувач і звинувачують Росію в «бомбардуванні» грузинської території. Російські військові стверджують, що літак збили абхазькі сили протиповітряної оборони.

21 квітня послу Росії в Тбілісі вручили ноту протесту у зв’язку з цим інцидентом.



У вівторок міністерство закордонних справ Росії оприлюднило заяву, в якій сказано, що грузинський безпілотний апарат, пролетівши над Абхазією, порушив резолюцію Ради Безпеки ООН щодо мандату місії спостерігачів у Грузії.

У заяві наголошено, що апарат збили «засоби абхазької протиповітряної оборони», а не російський винищувач, як про це стверджує Тбілісі..

Нещодавно президент Росії Володимир Путін розпорядився встановити тісніші зв’язки між Росією та Абхазією і Південною Осетією. Грузія, до складу якої входять ці дві невизнані республіки, заявляє про намагання Москви анексувати частину грузинської території.

У понеділок Президент Грузії закликав російську владу негайно припинити «акти агресії» по відношенню до Тбілісі.

У зверненні до нації, торкаючись теми недавніх рішень Росії встановити більш тісні зв’язки з Абхазією та Південною Осетією, Міхеїл Саакашвілі сказав: «Грузії не потрібні безладдя, вона не потребує жодних насильницьких дій, особливо того, що відбувається з декотрими нашими регіонами. Але, співвітчизники, ми повинні дати зрозуміти цілому світові: Грузія не терпітиме відторгнення частини своїх території і встановлення там іноземного правління».

Раніше цього ж дня президент Саакашвілі мав телефонну розмову зі своїм російським колегою Володимиром Путіним щодо знищення російським винищувачем грузинського безпілотного літака над Гальським районом Абхазії.

Володимир Путін, зі свого боку, як повідомила прес-служба Кремля, висловив здивування у зв’язку з польотом грузинського літака над зоною конфлікту, наголосивши, що це суперечить низці діючих угод. Щодо теми Абхазії та Південної Осетії – Путін зазначив, що рішення встановити з ними більш тісні відносини не порушують норм права і принципово відрізняються від рішення низки країн визнати незалежність Косова.

Матеріали до теми:

• Російський винищувач МіГ-29 збив безпілотний літак над територією Грузії, стверджують у Тбілісі

• Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією • Росія каже, що готова до нормалізації відносин із Грузією, і закликає її зробити кроки назустріч • НАТО підтримує Грузію у зв’язку з позицією Росії щодо Абхазії та Південної Осетії • У ПАРЄ пропонують вивести російських миротворців із Абхазії і замінити їх на «справді безсторонніх» миротворців ООН • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією • Грузія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити російську ініціативу щодо Абхазії та Південної Осетії • Міхеїл Саакашвілі: Міжнародна спільнота має не дозволити Росії анексувати Абхазію та Південну Осетію • Євросоюз і НАТО стурбовані рішенням Москви зміцнювати контакти з Південною Осетією та Абхазією • Генеральний секретар НАТО стурбований діями Росії щодо самопроголошених республік
XS
SM
MD
LG