Доступність посилання

ТОП новини

Валютний коридор для гривні наразі не розширили


Тетяна Ярмощук Перегляд валютного коридору відклали. Таке рішення ухвалили в четвер на засідання Ради Національного банку. Тоді як ще зранку цього ж дня голова Ради Нацбанку Петро Порошенко говорив про необхідність розширення як нижньої, так і верхньої межі валютного коридору. Це він пояснював невідповідністю курсу НБУ реальному курсу долара. Однак після засідання Ради він заявив, що цього робити поки що не варто, оскільки питання потребує додаткового вивчення, і пообіцяв, що Нацбанк повернеться до цього питання після того, як Кабінет Міністрів надасть уточнені макропоказники.

Київ, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перегляд валютного коридору відклали. Таке рішення ухвалили в четвер на засідання Ради Національного банку. Тоді як ще зранку цього ж дня голова Ради Нацбанку Петро Порошенко говорив про необхідність розширення як нижньої, так і верхньої межі валютного коридору. Це він пояснював невідповідністю курсу НБУ реальному курсу долара. Однак після засідання Ради він заявив, що цього робити поки що не варто, оскільки питання потребує додаткового вивчення, і пообіцяв, що Нацбанк повернеться до цього питання після того, як Кабінет Міністрів надасть уточнені макропоказники.


Розширення валютного коридору – це один із засобів протидії інфляції, вважає директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко: «Це, фактично, можливість національній валюті самій обрати свій курс у трохи більших межах. У незначній кількості, але все-таки інфляція може бути таким чином зменшена. Я не думаю, що це буде суттєве зменшення. На рік, можливо, це буде 1,5%».

Зміну курсу долара відчуває на собі близько половини українців. Саме стільки громадян, за даними Міністерства економіки та Нацбанку, отримують зарплату прив’язану до американської валюти, заявив у розмові з Радіо Свобода фінансовий аналітик Ігор Шпак.

«За останніми даними Мінекономіки, протягом першого кварталу рівень доларизації зріс десь на 2%. Тобто, тим нашим громадянам, які отримують заробітну плату або у конвертованій валюті, або їхня зарплати прив’язана до валюти, варто звикати до розуміння того, що стабільність української валюти не вимірюється тим, що вона завжди має бути 5,05 до долара. Стабільність української валюти вимірюється іншими критеріями – це цінова стабільність», – зазначив Ігор Шпак.

Чи варто прив’язуватися до долара?

Україні вже час відмовитися від доларової залежності, вважає аналітик вашингтонського Інституту світової економіки імені Петерсона Андерс Ослунд: «Принципова проблема в Україні це те, що обмінний курс гривні прив’язаний до долара. Це некомпетентна політика, яку треба припинити. Через це Україна імпортувала інфляцію у 12 відсотків. Через цю прив’язку Національний банк не може проводити ефективної монетарної політики».

На думку ж Президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, наразі прив’язка гривні до долара є ключової, але політика Нацбанку має бути не такою ортодоксальною.

«Думаю, що прив’язка до долара є більш стрижневою складовою. Хоча, треба все ж таки притримуватися не такої ортодоксальної позиції 5,05 і ніяких інших змін, а слідкувати за тенденціями, і, можливо, прогнозувати тенденції між євро та доларом таким чином, щоби дуже сильно не відриватися від євро», – зауважив Володимир Лановий.

Що ж стосується євро, курс якого наразі перевищує 8 гривень і продовжує зростати, то, на думку експертів, найближчим часом ця тенденція має змінитися. Цьому сприятиме Європейський банк, оскільки, велике розвив між євро та доларом шкодить економіці європейських країн. Збільшення курсу євро стосовно долара може стати проблемою для збуту європейських товарів, європейські ринки програватимуть американським.

Матеріали до теми:

• Підстав для перегляду меж курсу гривні немає – голова Ради Національного банку України
XS
SM
MD
LG