Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі проросійські сили відзначили роковини анексії Криму Російською імперією


На мітингах заявляли, що приєднання Криму до Російської імперії призвело до «процвітання півострова і гармонізації міжетнічних стосунків». Учасники акцій також протестували проти намірів України приєднатися до Північноатлантичного союзу. Представники кримськотатарської громади автономії вважають приєднання Криму до Росії і ліквідацію Кримського ханства «початком геноциду кримськотатарського народу».


У мітингах і демонстраціях, що відбулися у Сімферополі в суботу з нагоди 225-ї річниці приєднання Кримського півострова до Російської імперії, взяли участь близько півтори тисячі осіб, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Проросійські організації, які підтримують кримську владу, мітингували під стінами Верховної Ради Криму; опозиційні радикали з Російського фронту Сергія Шувайникова розпочали свій марш від стін Ради міністрів автономії.


Вони пройшли центральними вулицями Сімферополя до Міського саду, де поклали квіти до пам’ятного знаку «жертвам російського народу 1917–1991 років», а потім біля каменя, де планується спорудити пам’ятник імператриці Катерині Другій. Туди ж пізніше підійшла колона активістів провладних Російської громади Криму, Російського блоку і проросійського козацтва.

На обох мітингах заявляли, що приєднання Криму до Російської імперії призвело до «процвітання півострова і гармонізації міжетнічних стосунків».


Учасники акцій також протестували проти намірів України приєднатися до Північноатлантичного союзу.

19 квітня 1783 року імператриця Катерина Друга підписала Маніфест, яким приєднала «Кримський півострів, острів Тамань і Кубанську сторону» до Російської імперії.

Представники кримськотатарської громади автономії вважають приєднання Криму до Росії і ліквідацію Кримського ханства «початком геноциду кримськотатарського народу», який у радянські часи проявився депортацією 1944 року.

Матеріал до теми:

• Крим: два століття імперського геноциду
XS
SM
MD
LG