Доступність посилання

ТОП новини

Помста за НАТО: проросійські організації в Криму відновлюють акцію «Україна без Криму»


Володимир Притула Сімферополь, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Представники проросійських організацій Кримської автономії заявили сьогодні, що відновлюють акцію «Україна без Криму». Вони кажуть, що це їхня реакція на підсумки бухарестського саміту НАТО, де Україна отримала гарантії, що її приймуть до Північноатлантичного союзу.


Народний фронт «Севастополь – Крим – Росія» від сьогодні розпочинає новий етап акції «Україна без Криму». За словами одного з лідерів Фронту Святослава Компанійця, приводом для такого рішення стали підсумки бухарестського саміту НАТО, які засвідчили: київська влада обов’язково приведе Україну до складу Північноатлантичного союзу.

Компанієць стверджує, що погляди кримчан, «і великоросів, і малоросів», відомі: вони не хочуть бути членами НАТО, не хочуть присутності в Криму іноземних військ. Тому, каже активіст Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія», «єдиною гарантією збереження Криму як справжньої слов’янської території є возз’єднання Криму і Севастополя з Російською Федерацією правовим шляхом».

Святослав Компанієць
А найближчими днями, як стверджує Святослав Компанієць, активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» розпочнуть кампанію подання судових позовів із вимогою визнати незаконність української юрисдикції над Кримом. І збираються дійти аж до Європейського суду з прав людини.

Політичні спекуляції були очікувані, СБУ напоготові

Кримський аналітик Андрій Іванець каже, що з таким же успіхом проросійські радикали можуть скаржитися і до штаб-квартири НАТО. Але, за його словами, слід було очікувати такої реакції антинатовських сил, які намагаються показати, що вступ України до Північноатлантичного союзу може дестабілізувати ситуацію щонайменше у Криму.

Андрій Іванець
Андрій Іванець відзначає, що Україна вперше отримала позитивний сигнал від усіх без винятку країн – членів НАТО про те, що офіційний Київ може приєднатися до Північноатлантичного союзу. «І навколо цього, звичайно, виникають політичні спекуляції, зокрема, супротивників приєднання до НАТО», – вважає аналітик.

У Службі безпеки України, де з січня триває розслідування кримінальної справи за фактом посягань активістів Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» на територіальну цілісність України, не коментують чергову акцію проросійських радикалів.

Але у кримському главку СБУ повідомили, що тут уважно відслідковують усі заяви і дії, які суперечать законодавству України.
XS
SM
MD
LG