Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія: Сьогодні не можна стверджувати, коли Європейський Союз підпише нову угоду з Україною


Про це заявила в Брюсселі речниця Європейської Комісії Крістіане Гоманн. «Переговори про нову, посилену угоду з Україною тривають. Звісно, ми сподіваємося, що досягнемо поступу настільки, наскільки це можливо. Ми також сподіваємося, що на саміті ЄС – Україна на початку осені ми зможемо підбити підсумки. Тоді й побачимо, чи зможемо підписати угоду до кінця року, чи ні», – сказала вона. Але стверджувати це у даний момент – це «чиста спекуляція», – наголосила речниця Єврокомісії. Раніше в понеділок Президент України Віктор Ющенко висловив сподівання, що політичну частину посиленої угоди «Україна – ЄС» можуть підписати вже у вересні.


Про це заявила в Брюсселі в понеділок речниця Європейської Комісії Крістіане Гоманн.

«Переговори про нову, посилену угоду з Україною тривають. Звісно, ми сподіваємося, що досягнемо поступу настільки, наскільки це можливо. Ми також сподіваємося, що на саміті ЄС – Україна на початку осені ми зможемо підбити підсумки. Тоді й побачимо, чи зможемо підписати угоду до кінця року, чи ні», – сказала вона.

Але стверджувати це у даний момент – це «чиста спекуляція», – наголосила речниця Єврокомісії.

Раніше в понеділок Президент України Віктор Ющенко висловив сподівання, що Україна вже у вересні стане «асоційованим членом» Євросоюзу.

Він сподівається, що політичну частину посиленої угоди «Україна – ЄС» можуть підписати вже у вересні.

Виступаючи на 5-й асамблеї Всесвітнього руху за демократію, Віктор Ющенко заявив: «Ключовим зовнішньополітичним та економічним пріоритетом є євроінтеграція та євроатлантична інтеграція. Ми отримали статус країни з ринковою економікою. Зараз працюємо над посиленою угодою „Україна – Євросоюз“. 17 лютого ми розпочали формальні переговори про створення зони вільної торгівлі з ЄС. Можливо, у вересні поточного року ми отримаємо політичну частину поглибленої угоди „Україна – ЄС“, де ми зафіксуємо – уперше в історії наших стосунків – асоційоване членство України з Євросоюзом».

Україна і Європейський Союз мають продовжити переговори про нову посилену угоду в червні.

Цей документ має замінити чинну нині угоду про партнерство та співпрацю, термін дії якої завершується цього року.

У своєму виступі Президент Віктор Ющенко також сказав: «Думаю, ми одержимо чітку перспективу членства в Європейському Союзі, як кілька днів назад одержали чітку перспективу членства в НАТО».

Що стосується зовнішньополітичного курсу України, то, за словами Віктора Ющенка, він залишається незмінним: «євроатлантична інтеграція і запровадження в Україні системи європейських демократичних цінностей».

Голова держави обґрунтував вибір таких напрямків зовнішньої політики, зокрема, щодо НАТО, так: «Сьогодні ми повинні отримати вперше в нашій історії міжнародні гарантії свого суверенітету».

Матеріали до теми:

• Політичну частину посиленої угоди «Україна – ЄС» можуть підписати у вересні, сподівається Президент • Два роки дискусії щодо НАТО, далі – референдум
XS
SM
MD
LG