Доступність посилання

ТОП новини

Віце-спікерами по бездіяльності парламенту


Тетяна Ярмощук Київ, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні спікер Арсеній Яценюк, ймовірно, отримає заступників. Це питання стоїть у нинішньому порядку денному. Коаліція і опозиція домовилися: крісло першого віце-спікера – квота Партії регіонів, а віце-спікера – Блоку Юлії Тимошенко.

Після шести місяців розмов про необхідність затвердити президію Верховної Ради, парламентарі сьогодні, зрештою, таки вирішили взятися за це питання. Представники Партії регіонів, яким коаліціянти погодилися віддати цю квоту, заявили, що у будь-який момент готові внести до парламенту свої кандидатури.

Серед претендентів на цю посаду називали Андрія Клюєва, Сергія Льовочкіна та Нестора Шуфрича. Однак остаточну кандидатуру регіонали назвуть сьогодні вранці, після засідання фракції, каже Олександр Єфремов. «Ми готові внести свою кандидатуру від Партії регіонів. Відбудеться засідання фракції, і ця кандидатура буде внесена до Секретаріату Верховної Ради. Але прізвище ми назвемо після засідання фракції. Зараз ми маємо кілька кандидатур».

Представники ж коаліції заявляють, що готові підтримати будь-яку кандидатуру першого віце-спікера, внесену Партією регіонів. Що ж стосується віце-спікера, що є квотою Блоку Юлії Тимошенко, то на цю посаду претендує Микола Томенко. Лідер фракції БЮТу Іван Кириленко: «Це була принципова наша політична позиція, і ми продовжуємо залишатися передбачуваною політичною силою. Ми подарували їм першого заступника, і згодимося з будь-якою кандидатурою, яка буде запропонована. Бо це теж один із елементів блокади роботи парламенту. У Голови ВР багато функцій не тільки всередині парламенту, але й поза парламентом, і відрядження офіційні державні. Верховна Рада не може бути заручником такої ситуації. Ми вже давно внесли проект постанови по нашому кандидату. Наш кандидат – Томенко Микола Володимирович».

Зближення БЮТу і Партії регіонів?

Те, що парламентарі вирішили обрати заступників Голови ВР саме зараз, має велике значення, вважає політолог Сергій Таран: «Це має бути серйозним чинником, який сприятиме, зокрема, тактичному союзу між Блоком Юлії Тимошенко та Партією регіонів. Друге важливе значення – це значення самого парламенту. Тому що фактично на парламенті уже був поставлений хрест. І вже всі чекали дня, коли він буде розпущений, і дня виборів».

Окрім цього, на думку оглядачів, отримавши посаду першого віце-спікера, Партія регіонів отримає важелі. Оскільки саме від представників цієї політичної сили залежатиме, які питання і в якій послідовності стоятимуть у порядку денному у разі відсутності спікера. Що, як засвідчили останні події у парламенті, час від часу є принциповим.
XS
SM
MD
LG