Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний конфлікт між Мінськом та Вашингтоном загострюється


Валерій Каліновський Мінськ, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Вчора увечері держдепартамент США скасував уже було ухвалене рішення про закриття свого посольства в Мінську та посольства Білорусі у Вашингтоні і її консульства в Нью-Йорку. Тим не менше, дипломатичний конфлікт загострюється. Вашингтон готує заходи у відповідь на рішення Білорусі оголосити 10 американських дипломатів персонами нон-ґрата.


Американське посольство в Мінську продовжує працювати, повідомив Свободі його речник Алесь Кругляков, але громадяни Білорусі вже не можуть звертатися по візи.

До 15-ї години в суботу Білорусь мають залишити 10 американських дипломатів, оголошених Мінськом персонами нон-ґрата. Від завтра в посольстві залишиться тільки 4 дипломати з 32, яки були на початку року.

США продовжують вивчати ситуацію, яка склалася з американськими дипломатами в Білорусі, заявив у Вашингтоні речник держдепартаменту Том Кейсі.

«Незважаючи на те, що ми виконаємо вимогу про від’їзд наших дипломатів, ми рішуче заперечуємо проти цього рішенню білоруської влади. Йому немає жодного виправдання. Наразі ми маємо розглянути, чи зможемо ми виконувати дипломатичні функції після цього», – сказав він.

За словами Тома Кейсі, США вивчають повний діапазон можливих дій у відповідь на висилку американських дипломатів.

Раніше в Мінську тимчасовий повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур казав про можливість нового розширення американських економічних санкцій проти офіційного Мінська.

Офіційних білоруських коментарів до останніх подій майже немає. Але на цю тему в інтерв’ю Радіо Свобода висловився депутат верхньої палати парламенту Білорусі, Ради Республіки, Микола Чаргінець. Він переконаний, що хвиля негативу з часом завершиться і дві країни налагодять нормальні відносини.

«Ми зробили свої пропозиції, вустами президента було сказано, що ми за поліпшення відносин зі США у всіх напрямках. Нині м’яч на їхній стороні, хай обирають ці напрямки. Якщо бажають, ми готові до розмови. На початку потрібні консультації, щоб пізніше вийти на конкретні пропозиції. Ми ж не воюємо зі США», – сказав білоруський депутат.

На думку ж Вашингтона, крок мають зробити в Мінську, і цілком конкретний: звільнити політичних в’язнів.

Конфлікт зі США може знову розвернути Мінськ до Москви?

Представники білоруської опозиції вважають, що загострення відносин Білорусі зі США може далі підштовхнути офіційний Мінськ у бік Москви.

Тому, як каже, наприклад, екс-кандидат на виборах президента Білорусі 2006 року Олександр Мілінкевіч, цей конфлікт може бути небезпечним для білоруської незалежності.

Однак якогось помітного втручання Росії в цей конфлікт не спостерігається.

Офіційний Мінськ своїм тиском на посольство США, вимогами скоротити його чисельність домагається скасування економічних санкцій, котрі Вашингтон запровадив минулого року проти компаній державного концерну «Білнафтахім».

Ці додаткові санкції були запроваджені через відмову влади Білорусі звільнити всіх політичних в’язнів. Сполучені Штати називають політичними в’язнями трьох білоруських діячів, котрі тепер перебувають у тюрмах.
XS
SM
MD
LG