Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційний канкан. Чи розблокує БЮТ парламентську трибуну?


Тетяна Ярмощук Київ, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні має відбутися чергове засідання Верховної Ради. Планове. Проте гарантій, що воно таки відбудеться, немає. У Блоці Юлії Тимошенко знову не виключають, що блокуватимуть трибуну. У НУНСі ж заявляють, що не розуміють, чого від них вимагають партнери по коаліції6 і звинувачують бютівців у змові з Партією регіонів.


Новий сесійний день – позиції незмінні. У Блоці Юлії Тимошенко, як і напередодні, заявляють, що блокада парламентської трибуни триватиме, допоки у порядок денний не буде внесений пакет антиінфляційних законопроектів.

Проте у БЮТ висловлюють сподівання, що до початку засідання порозуміння знайти вдасться, каже представник блоку Святослав Олійник.

«Ми розраховуємо на те, що до порядку денного все-таки потраплять антиінфляційні законопроекти, і зрештою вони будуть проголосовані, і замість деструктивної критики уряду буде продемонстрована конструктивна діяльність, спрямована на подолання реальних проблем, які сьогодні є. У нас вистачить можливості привертати увагу до цього процесу доти, доки це не буде вирішено. Думаю, що блокування працює доволі ефективно», – заявляє представник головної владної фракції.

Представники ж «Нашої України – Народної самооборони» звинувачують БЮТ у штучному провокуванні протистояння. На їхню думку, реальною причиною блокування є нездатність уряду впоратися з інфляцією та змова бютівців з Партією регіонів.

Колегам у коаліції й не показали антиінфляційних актів?

До того ж, каже Лілія Григорович, нунсівці нічого не знають про законопроекти, ухвалення яких вимагають бютівці: «Ми маємо величезне бажання і шалене нетерпіння голосувати за ці антиінфляційні заходи, оскільки Президент уже два місяці закликає вжити цих антиінфляційних заходів. Якби наші побратими по коаліції, бютівці, повідомили нам, де ж знаходяться ці антиінфляційні законодавчі акти, ми б грудьми впали на кнопки, щоб їх проголосувати. Але ж я не знаю, де вони, і ніхто не знає».

Регіонали ж заперечують, що мають якісь домовленості з БЮТ. Представники Партії регіонів планують всіляко сприяти залагодженню парламентського конфлікту, каже Юрій Мірошниченко.

Щоправда, наразі ці форми сприяння виглядають, за його словами, дещо розмитими: «Форми сприяння можуть бути різні. Починаючи з участі у погоджувальних радах, де, власне, формується порядок денний і визначається той формат роботи Верховної Ради, який виноситься до сесійної зали. Звичайно, ми будемо вести публічні переговори. Звичайно, ми будемо виступати із закликами».

Попри нинішній конфлікт і обмін заявами, і у НУНС, і у БЮТ заявляють, що нині не бачать іншого формату коаліції.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко попередила Віктора Ющенка, що перестане бути його партнером, якщо роботу Кабміну й надалі блокуватимуть • НУНС вважає неповагою до Президента блокування його виступу Блоком Юлії Тимошенко • Голова Секретаріату Президента поклав відповідальність за «черговий зрив роботи парламенту» на БЮТ • Юлія Тимошенко: блокування роботи парламенту триватиме до розгляду антиінфляційних законів • Президент вважає надуманим і безпрецедентним блокування Верховної Ради представниками коаліції • БЮТ блокує трибуну і президію парламенту, Президент так і не виступив
XS
SM
MD
LG