Доступність посилання

ТОП новини

Чи означає перемога проєвропейських сил у Сербії поразку Москви?


Мар’яна Драч Прага, 13 травня 2008 (Radio Svoboda.Ua) – Із першого погляду, перемога політиків, орієнтованих на Європу, на парламентських виборах у Сербії виглядає як поразка Росії, яка намагається зміцнити свій вплив на Балканах. Втім, російські оглядачі кажуть Радіо Свобода, що Москва зберігає серйозні важелі впливу в цьому регіоні.

Проєвропейський Президент Сербії Борис Тадич з прихильниками святкує перемогу на парламентських виборах, Белград, 11 травня 2008 р.
Європейський Союз відразу ж привітав із перемогою на виборах у неділю альянс президента Сербії Бориса Тадича. Він домагається вступу Сербії до Євросоюзу і здобув майже 40 відсотків голосів виборців. Це майже на 10 відсотків більше, ніж в Радикальної партії Томіслава Николича, який виступає проти співпраці з Європою.
Лідер Радикальної партії Сербії Томіслав Ніколич після звістки про поразку, Белград, 11 травня 2008 р.


У Москві на виборчі новини з Сербії відреагували стримано. Голова закордонного комітету Ради Федерації Михайло Маргелов сказав, що ці результати доводять, що в сербському суспільстві немає єдності і що надто рано робити прогнози стосовно майбутнього розвитку подій.

Але незалежні експерти переконані, що Росія таки може знайти мову із прозахідним політиком Тадичем, а непередбачуваний націоналіст Ніколич навіть міг би наробити шкоди Москві. Політолог Євген Волк, який у Москві очолює представництво фонду «Спадщина», пояснив: «Формально Ніколич, звичайно б, проявляв лояльність Росії, але з огляду на його імідж і результати політики, вона б лише компрометувала Москву. Тому гадаю, що Росія готова закрити очі на дещо прозахідну орієнтацію Тадича, за умови, що він сприятиме захисту економічних та політичних інтересів Росії на Балканах».

Справді, президент Сербії Борис Тадич виступає проти незалежності краю Косова, а нещодавно схвалив масштабну енергетичну домовленість із Росією. Вона включає продаж контрольного пакету акції сербської державної газової монополії «НІС» російському «Газпрому».

Сербським політикам непросто вирішити, яким буде новий уряд

Незважаючи на те, що демократи перемогли на виборах в Сербії, ще неясно, який там буде уряд. Російський політолог Сергій Романенко у розмові з Радіо Свобода зазначив, що тут можливі різні варіанти.

«Є розкол не лише у сербській політичній системі, але й у сербському суспільстві. Тому попереду дуже непрості і, очевидно, тривалі переговори про формування уряду. Я б виключив єдину комбінацію, яка неможлива: це входження демократів Тадича і Сербської радикальної партії до одного уряду. Всі інші комбінації можливі», – зауважив Сергій Романенко.

Оглядачі очікують, що,найімовірніше, до нового сербського уряду увійдуть політичні соратники президента Тадича з Демократичної партії, ліберальні демократи і соціалісти. Соціалістичну партію раніше очолював сумнозвісний президент Югославії Слободан Мілошевич, який підтримував тісні зв’язки з Росією. У такому разі Москва матиме ще один інструмент впливу на нову владу у Белграді.

Матеріали до теми:

• Перемога проєвропейських сил у Сербії. П’єса на українську тему в Англії (Огляд європейської преси) • У Сербії в неділю відбулися парламентські вибори • Сербія напередодні виборів до парламенту, виборів шляху країни
XS
SM
MD
LG