Доступність посилання

ТОП новини

Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі


Володимир Притула Сімферополь, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Служба безпеки України оголосила сьогодні про заборону мерові Москви Юрієві Лужкову в’їжджати до України через його недільні заяви в Севастополі, коли той заявив, що питання про належність цього міста не вирішене остаточно. В СБУ це скваліфікували як «дії, які завдають шкоди національним інтересам України та її територіальній цілісності. Водночас СБУ повідомила, що «в рамках відповідної справи з’ясовує всі обставини провокаційних висловлювань політичного характеру Лужкова у зв’язку з можливою причетністю цього іноземця до відмивання брудних коштів в Україні, зокрема у Севастополі». Про які ж можливі тіньові гроші Лужкова в Севастополі йдеться?

Юрій Лужков серед почесних гостей на спільному військовому параді у Севастополі, 11 травня 2008 р.
Офіційної інформації про це майже немає. Але відомо, що Юрій Лужков та уряд Москви виступили засновниками фондів «Москва – Севастополь» і «Москва – Крим», проте їхній бюджет утаємничений і кошти розподіляються непрозоро.

Іще відомо, що ці фонди придбали кілька санаторіїв і пансіонатів у Криму, а також земельні ділянки у Севастополі.

Далі у Севастополі за ініціативи Лужкова збудована школа, реконструйований так званий «Дім Москви» і зведені кілька десятків житлових будинків для російських моряків. Частину помешкань цих будинків Фонд «Москва – Севастополь» продає на ринку нерухомості.

Московських комерсантів подолали «регіони»?

В усіх проектах беруть участь не тільки гроші уряду Москви, а й так звані позабюджетні кошти – московських комерційних структур. Під реалізацію проектів Москви в Севастополі створена низка будівельних компаній.

Найбільше вкладення на Кримському півострові очікувалося у проект туристично-розважального комплексу у Ленінському районі Криму – понад 2 мільярди доларів. Але Лужкову не вдалося знайти спільної мови з кримським керівництвом.

Він обіцяв, що в обмін за надання землі на узбережжі Азовського моря візьметься за реалізацію будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

За неофіційною інформацією, на перешкоді цій оборудці став інший російський політик Костянтин Затулін, у якого власні комерційні інтереси в Криму і широкі зв’язки в керівництві Партії регіонів, яка при владі в автономії.

Матеріали до теми:

• СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Спільний військовий парад у Севастополі – хто кого «передружив»?
XS
SM
MD
LG