Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже член СОТ. Повноправний


Тетяна Ярмощук Київ, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від сьогодні Україна є повноправним членом Світової організації торгівлі. Вступити до цієї організації Україна намагалася 15 років. Задля чого старалися, чого очікувати і коли?


Миттєвих зрушень не буде. Результатів від вступу України до Світової організації торгівлі слід очікувати у довгостроковій перспективі.

За словами колишнього міністра економіки, бютівця Сергія Терьохіна, для повноцінного членства у СОТ Україні потрібно змінити ще низку законів.

«Для того, щоб ми відчули ефект від входження у СОТ, по-перше, нам потрібно ще поміняти близько 40 нормативних актів. Ми отримаємо ефект збільшення конкуренції і збільшення якості на ринку. Це призведе до зміни структури нашого виробництва і зайнятості», – каже депутат-фахівець.

За його словами, очікувати на ефект можливо в 3–5-річній перспективі: «Увійти до СОТ – це не одружитися».

Можливостей багато, але доведеться попрацювати

Членство у СОТ дає Україні усі можливості, каже директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко, але для того, щоб їх реалізувати, потрібна системна робота державних органів.

«Потрібно домагатися, щоб стосовно України, яка є членом СОТ, виконувалися всі правила. Це стосується і ратифікації відповідних рішень іншими державами. Це так само бюрократична структура, як і всі світові структури», – додає він.

Деякі аналітики заявляли, що Світова організація торгівлі може вжити фінансових санкції проти України, якщо та найближчим часом не закінчить реформування національної системи стандартизації.

Проте голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики, регіонал Олексій Плотніков наголошує: нинішні правила сертифікації діятимуть в Україні до 31 грудня 2011 року – це обумовлено угодою про СОТ.

«При тому, як будь-яка країна СОТ, вона матиме можливості використовувати певні національні особливості. Тобто, певну продукцію обмежувати, певну продукцію сертифікувати так, як вона сертифікується в Україні», – нагадує депутат-економіст.

Де Україна відчує результати від членства у СОТ одразу, вважають експерти, це в інвестиційній політиці, оскільки після вступу в цю організацію українська інвестиційна політика стане зрозумілішою іноземним інвесторам.

Матеріал до теми:

• Від сьогодні Україна є повноправним членом Світової організації торгівлі
XS
SM
MD
LG