Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Лужков попри попередження СБУ знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією


За його словами, питання про належність Севастополя «залишилося невирішеним», і «ми будемо вирішувати його на користь тієї правди, тих державних позицій і державного права, які має Росія щодо своєї військово-морської бази Севастополя». Крім того, мер Москви заявив, що Росія повинна вийти з договору про дружбу з Україною, щоб таким чином отримати можливість «знову порушити питання про Крим і Севастополь». Раніше в неділю Служба безпеки України повідомила, що офіційно застерегла мера Москви від антиукраїнських висловлювань у Криму.


У кількох своїх виступах у неділю під час святкування роковин Чорноморського флоту Росії мер Москви повторив думку, що Севастополь 1954 року не передавався Україні від Росії разом із тодішньою Кримською областю, бо адміністративно не належав до неї.

За його словами, питання про належність Севастополя «залишилося невирішеним», і «ми будемо вирішувати його на користь тієї правди, тих державних позицій і державного права, які має Росія щодо своєї військово-морської бази Севастополя».

Мер Москви згадав, що після нинішнього прибуття до Криму він отримав «як гостинний подарунок» папір від Служби безпеки України, «який попередив, щоб він мовчав». «А чи правильно нам мовчати? Ми не мовчимо. Ми говоримо правду. Ми не хочемо розколу між нашими державами, але ми хочемо говорити правду цю правду говорити, і щоб ця правда була основою нашого ставлення до того, що відбувається між нашими державами», – заявив Лужков у Севастополі.

Він також висловив думку, що справу про Севастополь треба «передати в міжнародний суд».

«Я офіційно звернуся до керівництва нашої держави, офіційно звернуся до Державної думи й до Ради федерації, щоб знову порушити питання про Севастополь», – сказав мер столиці Росії.

Крім того, він заявив, що Росія повинна вийти з договору про дружбу з Україною, щоб таким чином отримати можливість «знову порушити питання про Крим і Севастополь».

Лужков звернув увагу, що наприкінці цього року, коли збігатиме нинішній десятирічний термін чинності договору, Росія отримає право не продовжувати його чинність.

При цьому він звинуватив у «руйнуванні відносин» між двома державами, які передбачені в цьому договорі, керівництво України. Кроками України до руйнування цих відносин Лужков назвав те, що, як наводить слова московського мера агентство Інтерфакс-Україна, Президент Віктор Ющенко «говорить про те, що УНА-УНСО – герої», і те, що Україна на державному рівні прагне до НАТО.

Раніше в неділю Служба безпеки України повідомила, що офіційно застерегла мера Москви від антиукраїнських висловлювань у Криму.

Письмове попередження Юрієві Лужкову вручили відразу в Сімферопольському аеропорту, коли він прибув до України в суботу на святкування роковин Чорноморського флоту Росії.

«У зв’язку з різкими заявами пана Лужкова, які він зробив під час свого минулого візиту до Севастополя в лютому цього року, а також під час передвиборчої кампанії в Москві в листопаді минулого року, Служба безпеки України йому вручила йому відповідне попередження про недопущення протиправних дій, які можуть бути розцінені як порушення законодавства України», – заявила речниця Кримського управління СБУ Марина Бородіна.
XS
SM
MD
LG