Доступність посилання

ТОП новини

На Київському енергетичному форумі говорять про транспорт каспійської нафти до Європи і про Vanco


У форумі беруть участь понад 100 енергетичних та інвестиційних компаній. Головні питання, які розглядають учасники форуму, – це, по перше, технічні, інвестиційні та економічні можливості створення Євразійського енергетичного коридору, тобто постачання каспійської нафти через Чорноморський регіон до країн Європейського Союзу та Балтії. Одне з центральних питань – наповнення нафтогону Одеса – Броди каспійською нафтою. Несподіванкою був виступ представників компанії Vanco з приводу вчорашньої заяви Кабінету Міністрів України про його вихід із угоди з цією компанією про розподіл продукції.

У форумі беруть участь понад 100 енергетичних та інвестиційних компаній.

Головні питання, які розглядають учасники форуму, – це, по перше, технічні, інвестиційні та економічні можливості створення Євразійського енергетичного коридору, тобто постачання каспійської нафти через Чорноморський регіон до країн Європейського Союзу та Балтії.


Одне з центральних питань – наповнення нафтогону Одеса – Броди каспійською нафтою.

Йдеться, зокрема, про аверс (переведення в прямий режим роботи) і наповнення каспійською і російською нафтою нафтогону Одеса – Броди – Плоцьк.

За словами спеціального представника Президента України з енергетичних питань Богдана Соколовського, на форумі ведуться переговори з представниками Чехії, Польщі і Словаччини з цього приводу.

Важливим питанням є – безпека інвесторів, які вкладають кошти в енергетичну галузь Чорноморського регіону.

Із-поміж іншого також розглядається можливість реалізації проекту транспортування каспійської нафти нафтогоном Одеса – Броди не лише до польського Гданська, а й через Словаччину до нафтопереробного заводу в Кралупах у Чехії.

Спільне освоєння Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору розглядатиметься завтра на саміті президентів країн цього регіону.

У завтрашньому саміту в Києві мають взяти участь президенти 8 країн.

Зокрема, на нього мають прибути президенти Польщі і держав Балтії.

Несподіванкою для учасників і журналістів, які висвітлюють енергетичний форум, був виступ представників компанії Vanco з приводу вчорашньої заяви Кабінету Міністрів України про його вихід із угоди з цією компанією про розподіл продукції.

Представник Vanco Джин Баум заявив, що його компанія рішуче налаштована захищати свої інтереси в суді, але разом із тим готова до переговорів із українським урядом.

За його словами, такі дії уряду негативно впливають на довіру іноземних інвесторів до України і є порушенням міжнародних угод.

2006 року Vanco виграла конкурс на розробку Керченської нафтогазоносної ділянки шельфу Чорного моря, але минулого місяця в уряді скасували її ліцензію на користування надрами, а вчора заявили й про розрив угоди про розподіл майбутньої продукції.

Матеріали до теми:

• У Києві відкрився Енергетичний форум • Створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору – у центрі уваги Міжнародного енергетичного форуму • Енергетична безпека Європи: погляд із Києва
XS
SM
MD
LG