Доступність посилання

ТОП новини

Президент вимагає, щоб усі сторони конфлікту навколо Фонду держмайна керувались виключно Конституцією


Сьогодні в інтерв’ю журналістам Віктор Ющенко наголосив, що, відповідно до чинної Конституції, звільнення та призначення голови Фонду держмайна перебуває у виключній компетенції парламенту. «Ніхто не змінить цю норму закону, і я зобов’язую всі сторони, які беруть участь сьогодні в конфлікті, керуватись виключно Конституцією України», – сказав Президент. Він заявив, що нелегітимно звільнений або нелегітимно призначений голова ФДМУ – це «хрест на всій приватизації». Крім того, за словами Президента, це також дискредитує Україну, її владу і серйозно зменшує вартість об’єктів приватизації.


Сьогодні в інтерв’ю журналістам Віктор Ющенко наголосив, що, відповідно до чинної Конституції, звільнення та призначення голови Фонду держмайна перебуває у виключній компетенції парламенту.

«Ніхто не змінить цю норму закону, і я зобов’язую всі сторони, які беруть участь сьогодні в конфлікті, керуватись виключно Конституцією України», – сказав Президент.

Він заявив, що нелегітимно звільнений або нелегітимно призначений голова ФДМУ – це «хрест на всій приватизації».

Крім того, за словами Президента, це також дискредитує Україну, її владу і серйозно зменшує вартість об’єктів приватизації.

«Моя рекомендація, і урядові в тому числі, – зайнятись зараз тими справами, які стосуються виключно правової площини врегулювання цього питання», – наголосив Віктор Ющенко.

«Жоден силовий варіант не пройде, і я буду чітко стояти на сторожі норм Конституції з цього питання. Мені здається, уряд це добре розуміє, але чомусь відповідних висновків не робить. Я думаю, що ми йдемо неправильною дорогою, яка дає не ті сигнали діловому світові, які повинна давати», – сказав Президент.

***********

6 лютого Кабінет Міністрів усунув Валентину Семенюк-Самсоненко від виконання повноважень голови Фонду державного майна України на час оголошеного ним службового розслідування. Також Кабмін звільнив кількох заступників голови Фонду держмайна, призначив нових і розпорядився, що один із цих новопризначених заступників Андрій Портнов має виконувати обов’язки голови Фонду.

7 лютого Президент Віктор Ющенко зупинив дію цих розпоряджень уряду і направив до Конституційного Суду подання з приводу конституційності цих розпоряджень уряду щодо керівництва ФДМУ.

25 квітня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко представляла колективу ФДМУ Андрія Портнова як виконувача обов’язків голови Фонду. Вона посилалась на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив укази Президента про зупинку зміни керівництва Фонду.

У свою чергу, Валентина Семенюк-Самсоненко заявила, що «рейдерська атака», як вона висловилася, на ФДМУ 25 квітня – це фактично сценарій початку державного перевороту. За її словами, Фонд держмайна залишається підзвітним виключно Президентові, а не Кабінетові Міністрів. А всі доручення, які видала Юлія Тимошенко і Андрій Портнов регіональним керівникам ФДМУ, не мають юридичних підстав, заявила Семенюк-Самсоненко.

А Президент своїми новими указами знову призупинив дію розпорядження уряду про зміну керівництва Фонду.

Також 25 квітня Генеральна прокуратура України винесла протест на розпорядження Кабінету Міністрів про усунення Валентини Семенюк-Самсоненко від виконання повноважень голови Фонду державного майна України у зв’язку з проведенням службового розслідування, а також про затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ «Одеський припортовий завод».

Увечері 25 квітня уряд відхилив ці протести Генпрокуратури.

Як заявила Валентина Семенюк-Самсоненко, є нове звернення Президента Віктора Ющенка до Конституційного Суду з приводу ініційованої урядом зміни керівництва ФДМУ, яке, за її словами, КСУ мав розглядати 5 травня.

Матеріали до теми:

• Піком президентсько-прем’єрського протистояння став Фонд держмайна • Генпрокуратура опротестувала розпорядження Кабміну щодо Фонду держмайна і Одеського припортового заводу • Президент Віктор Ющенко знову призупинив зміну керівництва Фонду держмайна • Дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі – Руслан Кирилюк • Андрій Портнов: Указ Президента щодо кадрових змін у Фонді держмайна не відповідає його конституційним повноваженням • Президент знову призупинив приватизацію Одеського припортового заводу • Валентина Семенюк заявила про «рейдерську атаку» на Фонд держмайна
XS
SM
MD
LG