Доступність посилання

ТОП новини

Захист клімату: в Німеччині за застарілі літаки доведеться платити


Німеччина, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Літаки – це швидко й зручно. Однак з екологічної точки зору – це вкрай шкідлива справа. Особливо при злеті й посадці літаки викидають в атмосферу надзвичайно велику кількість парникових газів і спричиняють велике шумове навантаження. Німецький уряд і керівництво двох німецьких летовищ – у Франкфурті-на-Майні й Мюнхені – вирішили продемонструвати своє екологічне сумління в цьому питанні. Починаючи від 1січня, екологічно чистіші літаки винагороджують меншими зборами за користування злетною смугою.

«Той, хто випускає на рейси старі машини, платитиме більше»
(RadioSvoboda.Ua)
Більше половини всього повітряного сполучення в Німеччині припадає на Франкфурт-на-Майні й Мюнхен, що призводить до величезного навантаження на довкілля поблизу цих аеропортів. Тому й вирішили залучити до проекту спочатку саме ці два аеропорти. Особливі проблеми створюють великі застарілі машини. Ініціатори запровадження нової системи стягування зборів за користування злетною смугою сподіваються, що таким чином вдасться поступово витіснити старі літаки, які сильно забруднюють атмосферу.

Менше шуму й газів – дешевша посадка

«Авіакомпанії, які направлятимуть до Франкфурта сучасніші літаки, платитимуть менше. Той, хто випускає на рейси старі машини, платитиме більше», – заявив голова правління компанії Fraport, яка є оператором франкфуртського аеропорту, Вільгельм Бендер. Так, за стареньку машину типу Boeing-747-200 авіакомпаніям доведеться кожного разу платити по 500 євро. За сучасніший Boeing-737-800 стягуватимуть лише 70 євро. Отже, чим менше шуму й газів, тим дешевше буде приземлитися у Франкфурті-на-Майні й Мюнхені.

Поки що складно сказати про наслідки для пасажирів. Висловлюють побоювання, що кінець-кінцем це може призвести до подорожчання квитків.

Не всі в захваті від такого нововведення

Серед представників галузі можна почути й критику в зв‘язку з таким запровадженням. Дехто взагалі не вірить, що це спонукає авіакомпанії направляти в той чи інший аеропорт лише літаки якогось певного типу. Генеральний секретар галузевої спілки BARIG Мартін Ґебґерс в інтерв‘ю німецькому телеканалу ZDF, зокрема, висловив сумнів, що тепер до Франкфурта літатимуть тільки якісь спеціальні машини. «Адже це значно ускладнило б діяльність окремих авіакомпаній», – зазначив Ґебґерс.

Робити якісь остаточні висновки щодо ефективності стягування екологічних зборів за користування злетною смугою в аеропортах Франкфурта й Мюнхена поки що зарано. Це пілотний проект, і його розраховано на три роки. Але вже зараз Швейцарія та Великобританія заявляють про готовність приєднання до цієї ініціативи.

Матеріали до теми:

• У 2007 році глобальне потепління зайшло у кожну хату • Кліматичний самміт на острові Балі: пошук компромісу • «Зелені інвестиції»: зменшуємо викиди, продаємо квоти, боремося із глобальним потеплінням • Німеччина сподівається стати екологічним лідером
XS
SM
MD
LG