Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Семена Могилевича допоможе «Газпрому» вийти на нью-йоркську фондову біржу – американський експерт


Мар’яна Драч Прага, 28 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Дон Сіменон», або ж «Людина з сімома обличчям» – так називають заарештованого в п‘ятницю у Москві бізнесмена Семена Могилевича. Його розшукували в Україні, Сполучених Штатах, Росії та Ізраїлі за підозрою в причетності до шахрайства, відмивання грошей та контрабанді зброєю. За даними ФБР, Семен Могилевич народився у Києві, а у Львові отримав диплом економіста. Що пов‘язувало Могилевича з Україною згодом у житті? Більше про українські контакти Могилевича нам розповів консультант Радіо Свобода, вашингтонський експерт з питань організованої злочинності Роман Купчинський.

Роман Купчинський, консультант Радіо Свобода, експерт із питань організованої злочинності
Р.К.: Є записи, зроблені в кабінеті колишнього Президента Кучми, у розмовах між Кучмою і тодішнім головою СБУ Леонідом Деркачем, де показується, що був зв‘язок і, мабуть, бізнес робили разом Кучма, Могилевич і Деркач.

Бізнес у якій сфері?

Р.К.: З тих розмов неясно. Але ясно, що Могилевич приїздив до Києва, Деркач з ним зустрічався, а Кучма питав, як іде «наш» бізнес. Ці розмови були записані десь в 1999-2000 роках.

Колишній голова СБУ, а нині перший віце-прем‘єр Олександр Турчинов казав про те, що слідство підозрює причетність Семена Могилевича до фінансових махінацій у сфері поставок туркменського газу в Україну через Росію, тобто до компанії «РосУкрЕнерго». Юристи Могилевича рішуче відкидали таку інформацію. Що відомо Вам про це? Р.К.: Я думаю, що Могилевич, скоріш за все, був причетний до створення фірми «Юралтрансгаз» у Будапешті, попередника «РосУкрЕнерго». Адвокат Могилевича в Ізраїлі був тимчасово головою фірми «Юралтрансгаз». (Співвласник «РосУкрЕнерго») Фірташ каже, що це була випадовість, але я сумніваюся. При тому московський представник «Юралтрансгазу» Олег Пальчиков працював у конторі на вулиці Новий Арбат 14, де також містяться офіси людей, близько пов‘язаних з Могилевичем, такі як Ігор Фішерман. Тому я переконаний, що це не випадковість, це докази, що Могилевич тісно пов‘язаний з «Юралтрансгазом».

Семен Могилевич
Що означає гучний арешт Семена Могилевича в Москві, адже і раніше була інформація, що він живе саме в Росії?

Р.К.: Я думаю, що це буде продовження розвалу «РосУкрЕнерго». Чому? «Ґазпром» хоче вийти на нью-йоркську фондову біржу. Щоб вийти на цю біржу, треба пройти досить складний процес перевірки. Якщо перевірка покаже, що є будь-які зв‘язки з кримінальним світом, то «Ґазпром» ніколи не вийде на біржу, а це мільярди доларів втрат для них. Краще вичистити «РосУкрЕнерго», позбутися цієї структури і зробити це не під тиском Юлії Тимошенко, а самим під прикриттям, що міліція нарешті знайшла Могилевича. Всі знали прекрасно, що Могилевич живе в Москві багато років і я певен, що й МВС російське також знало, де він живе. Тепер раптово знайшли його. Я вважаю, що основна причина — це вийти на нью-йоркську біржу.

Крім цього, це також проблема Дмітрія Мєдвєдєва, який є головою Ради директорів «Газпрому». Він іде на пост президента Росії і бути замішаним у такій історії – це йому абсолютно не допоможе. Я передбачаю, що десь за місяць-півтора «РосУкрЕнерго» вже не стане.

Могилевича заарештували в Москві за підозрою в уникненні від сплати податків. Як Ви гадаєте, що його очікує?

Р.К.: Раз вони розвалять «РосУкрЕнерго», то тоді вони його випустять, і він буде далі продовжувати свій бізнес. Я не думаю, що Могилевича видадуть, наприклад, американцям. Вони Фішермана не заарештували, а він іде по тій самій справі, що і Могилевич в Америці.

Матеріали до теми: • У Росії арештували підозрюваного лідера оргзлочинності, якого 20 років розшукує низка країн
XS
SM
MD
LG