Доступність посилання

ТОП новини

«Час розплати». Як будуть виплачувати внески вкладникам Ощадбанку?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Радянські внески починають повертати. Як обіцяє Прем’єр Тимошенко, вже 11-го січня вкладники колишнього Ощадбанку СРСР зможуть отримати гроші. Тимошенко гарантує тисячу гривень готівкою. Решту обіцяють перевести на банківські депозити. Водночас триває реєстрація всіх ошуканих у радянські часи вкладників Ощадбанку.

ГЛАС НАРОДУ:
Ви зареєструвалися, щоб повернути свої гроші?
Ганна, пенсіонерка:
Поки не буду, трошки почекаю, поки менше черга буде. Стояти там 3 години не хочу.
Павло, головний інженер:
Я вже їх витратив. Компенсував сину заборгованість за комунальні платежі. Витратив на це всі свої заощадження – 13 тисяч.
Ірина, пенсіонерка:
Я вже зареєструвалася. Сьогодні. Нормально все було. Я, правда, заздалегідь прийшла, третя була.
Василь, пенсіонер:
Я їх встиг ще тоді забрати, до розвалу Радянського Союзу.
Михайло, директор:
Ні, вони мені непотрібні. Я працюю директором СТО.


Тож як саме виплачуватимуть внески?

Черги до відділень повернення вкладів
(RadioSvoboda.Ua)
Повернути знецінені заощадження українські можновладці обіцяють понад півтора десятиріччя. Окремі виплати, щоправда, були, але максимум п’ятдесят гривень на руки.

За даними експертів, свої внески в Ощадбанку СРСР втратили приблизно 53 мільйони мешканців України. Зараз населення України становить менше 47 мільйонів.

Кожен вкладник зможе отримати гроші через три дні після реєстрації. Зокрема, тим ста п’ятдесяти п’яти тисячам, котрим пощастило зареєструватися у вівторок, вдасться одержати свою тисячу вже 11-го січня. Як повідомила на засіданні уряду Юлія Тимошенко, перереєстровано вже третину всіх вкладників колишнього Ощадбанку СРСР:

«Почали реєстрацію всіх вкладників Ощадбанку України, уже зареєстровано більше 30 % вкладників, які, починаючи з 11 січня, зможуть отримувати до тисячі гривень( залежно від обсягу вкладень)»

Вкладникам гарантують тисячу гривень готівкою. Гроші понад цей ліміт можуть бути надіслані на рахунок кожного вкладника як депозити в Ощадбанку. Причому, можна обирати – у гривнях або у валюті, повідомили в уряді. У першому випадку це 13,5% річних, у другому – 9,5%. Однак зняти гроші з депозиту не можна. Докладніше, на що далі розраховувати вкладникам після одержання тисячі гривень від суми знеціненого внеску, розповів Радіо «Свобода» Володимир Литвин, заступник міністра фінансів:

«Тисячу гривень грошима. А решта - це придбання товарів довготривалого використання національного виробника. Також можливі знижки і на житло, яке також вважається товаром довготривалого використання.»

Блок Юлії Тимошенко йшов на вибори саме з обіцянкою повернути людям всі заморожені радянські вклади. Водночас економіст, народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотников продовжує висловлювати скепсис стосовно планів Юлії Володимирівни:

«Я не розглядаю це як виконання обіцянок. Тому що підчас передвиборної кампанії було обіцяно, що повернуть всі заощадження Ощадбанку СРСР, тобто 132 мільярди гривень. Потім – лише живим вкладникам, потім – живим, але 5 тисяч, потім тисячу з книжки, а зараз – тисячу з фізичної особи»

Перед отриманням готівки власникам ощадкнижок слід зареєструватися. Реєстрація відбувається так: треба йти до філії Ощадбанку з трьома документами: копією паспорта, копією ідентифікаційного номера та ощадкнижкою. Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко завітала сьогодні до одного з відділень Ощадбанку в Києві і побачила там чергу приблизно з трьохсот людей.

Слухати репортаж:

Схід і Захід разом

На Дніпропетровщині на компенсації можуть розраховувати понад три мільйони вкладників.Упродовж двох днів у відділеннях ощадбанку регіону ажіотаж – люди штовхаються у чергах, щоб їх вписали до реєстру вкладників. У одному з відділень у Дніпропетровську побувала сьогодні кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«Невелика кімната, один фахівець Ощадбанку, столик з трьома стільчиками і понад два десятки вкладників. Заповнювати формуляри-заяви на включення до реєстру немає де. Літні люди пишуть, поклавши папірці прямо на долоню. Зовсім старенькі просять молодших допомогти розібратись. Однак на черги та умови ніхто не нарікає, в очікуванні обіцяної тисячі жінки навіть жаліють касирку. За два дні роботи в цьому відділенні зареєстрували вже кількасот вкладників, що матимуть право на виплати. Коли ж розпочнуть видавати гроші, касирка не каже. У кожного з відвідувачів бере номер телефону, обіцяючи, якщо що, зв’язатись. Інформація ж про сам реєстр закрита, кажуть у відділенні.»

Не менший ажіотаж у філіях Ощадбанку у Львові, переконалася кореспондентка Радіо Свобода у цьому місті Галина Терещук.

«Уже другий день із самісінького ранку біля усіх відділень Ощадбанку у Львові черги. А в саме приміщення годі доступитися»

Якщо ви прагнете повернути втрачені в колишньому Ощадбанку внески і у вас є питання, можете спробувати з’ясувати їх за телефоном 8 (044) 289-22-32, повідомила прес-служба Ощадбанку.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• На Донеччині черги біля Ощадкас стоять до 4-ї ранку • Кияни по 3 години стоять у чергах на реєстрацію колишніх вкладників Ощадбанку СРСР
XS
SM
MD
LG