Доступність посилання

ТОП новини

Притулок родині Мілошевича в Росії, президентські вибори й відносини з ЄС – огляд сербської преси


Анамарія Рамач Белград, 1 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборча тиша, можлива криза сербського коаліційного уряду, переговори Сербії з ЄС стосовно скасування віз та притулок, що його надала Росія дружині й синові колишнього сербського президента Слободана Мілошевича – це теми, які у п’ятницю обговорює белградська преса.

Під заголовком «Наруга над жертвами диктатури» сербський незалежний щоденник «Бліц» пише, що дружині та синові колишнього сербського президента Слободана Мілошевича – Мір’яні Маркович та Маркові Мілошевичу – Росія надала притулок із причин, мовляв, політичного переслідування з боку сербської влади.

А жертви сім’ї Мілошевич із часів її панування в Сербії таке рішення російської влади вважають скандальним, оскільки Мір’яна та Марко, таким чином, уникають карної відповідальності за злочини, через які їх розшукує Інтерпол.

«Політичний притулок не можна надавати тому, хто у своїй країні є підозрюваним чи обвинуваченим. Російський уряд переплутав грішне з праведним. Ця жінка не втекла з Сербії через політичне переслідування, на яке зараз посилається . Її партію не заборонили, ідеї її партії не є забороненими. Це демократична країна, у якій кожен вільний, але кожен повинен і нести відповідальність за скоєне. Сподіваюся, що вона не залишиться непокараною за свої злочини», – каже Бранка Прпа, подруга Славка Чурувії, власника газети «Щоденний телеграф», якого вбили 1999 року.

Ім’я Мір’яни Маркович пов’язували з цим злочином, а також і з викраденням та вбивством Івана Стамболича, колишнього Президента Сербії за часів Югославії. Вбивство Чурувії ще не розкрите, у той час як в обвинуваченні за вбивство Стамболича стоїть ім’я Слободана Мілошевича як замовника цього злочину, пише газета «Бліц».

Незалежний белградський щоденник «Данас» передає звернення віце-президента Сербії Божидара Делича. Згідно з його словами, команда від уряду, яка займається питанням скасування віз, наступного тижня поїде до Брюсселя, щоб продовжити технічні переговори з Європейською Комісією.

У Брюсселі мають розробляти деталі, про які йшлося минулого тижня у Белграді на засіданні з віце-президентом Європейської Комісії та комісаром у справах юстиції, свободи та безпеки Франком Фраттіні.

Далі ця газета інформує про передвиборчу тишу у Сербії, яка почалася у п’ятницю опівночі і триватиме до закриття виборчих дільниць о 20-й годині в неділю 3 лютого, коли буде завершено другий тур виборів президента Сербії.

Громадяни зможуть віддати свій голос одному з двох кандидатів – чинному президентові Борису Тадичеві або Томіславу Ніколичеві. Право голосу має понад 6,5 мільйонів виборців, повідомляє «Данас».

А проурядовий щоденник «Політика» передає слова Прем’єр-міністра Воїслава Коштуниці, якими він у четвер увечері пояснив стриманість його партії «народовців», як її ще називають, у другому турі виборів президента.

«Народовці» Коштуниці не нададуть підтримки чинному голові держави, партнерові у владній коаліції Тадичеві через те, що Демократична партія Президента відкинула їхню пропозицію стосовно доповнення коаліційної угоди. А нові зміни передбачали б розрив будь-якої угоди Сербії з Євросоюзом у разі, якщо ЄС визнає незалежність Косова.

На думку Коштуниці, народ сам має визначитись, за кого проголосувати 3 лютого.

А газета «Вечернє новості» поглиблює цю тему і пише про глибокий розкол у владній коаліції навколо президентських виборів та стосунків Сербії з ЄС, який би найближчим часом міг спричинитися до кризи сербського уряду.
XS
SM
MD
LG