Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович: Політична ситуація в Україні є «діалогом про необхідність дотримання європейських цінностей»


Віктор Янукович прибув сьогодні з візитом до Брюсселя. За його словами, питання членства України в НАТО може бути вирішене лише шляхом всенародного референдуму. І в Президента, і у владній коаліції підтверджують, що сам вступ до НАТО може відбутися тільки після всеукраїнського референдуму.

Таку характеристику українським подіям дав лідер Партії регіонів у своєму виступі в Європейському Парламенті.

Крім того, виступаючи на засіданні комітету з питань парламентської співпраці Україна – ЄС, Янукович висловив позицію своєї політичної сили щодо НАТО.

За його словами, питання членства України в НАТО може бути вирішене лише шляхом всенародного референдуму.

Віктор Янукович прибув сьогодні з візитом до Брюсселя. Зараз там перебуває і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Раніше в Партії регіонів заявляли, що її представники в перебігу нинішнього візиту до Брюсселя проситимуть керівництво НАТО зняти з порядку денного Бухарестського саміту питання про приєднання України до Плану дій для членства в Північноатлантичному союзі.

Але ще вчора член делегації України від Партії регіонів Леонід Кожара повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода, що підтвердження зустрічі Віктора Януковича з керівництвом НАТО так і не було.

Напередодні в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі теж повідомляли, що зміна графіка Генерального секретаря Яапа де Гоопа Схеффера і внесення до нього зустрічі з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем практично неможливі.

Із пропозицією розглянути на бухарестському саміті НАТО можливість надати Україні План дій щодо членства до генсека НАТО зверталися українські Президент, спікер і прем’єр.

У своєму листі вони теж зазначили, що про майбутнє членство України в Північноатлантичному союзі порадяться з українським народом.

І в Президента, і у владній коаліції підтверджують, що сам вступ до НАТО може відбутися тільки після всеукраїнського референдуму. Водночас вони вважають, що такий референдум має відбутися безпосередньо перед вступом. Партія регіонів заявляла, що хоче референдуму ще перед приєднанням до Плану дій для членства.

2003 року фракція Партії регіонів у Верховній Раді була серед тих, чиїми голосами ухвалений нині чинний Закон про основи національної безпеки України. Цей закон прямо визначає «забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства у Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами Співдружності Незалежних Держав, а також з іншими державами світу».
XS
SM
MD
LG