Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію


Сергій Драчук Прага, 25 березня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Майбутній президент Росії Дмитро Медведєв приєднався до низки російських діячів, які останнім часом різко застерігають союз НАТО проти дальшого зближення з Україною й Грузією. Саме його відповідь на запитання про НАТО – одна з останніх у двогодинному інтерв’ю британському щоденникові «Файненшл Таймз» – опинилася в заголовках західних засобів інформації.

«Ми не раді з ситуації навколо України і Грузії...»
У великому інтерв’ю, яке знімали й на телекамери, Дмитро Медведєв говорив, зокрема, про свої пріоритети на майбутній посаді президента Росії: «Це збереження економічної стабільності, розвиток економічних свобод, розвиток соціальних програм і стійке становище Росії у світі».

Один із поглядів новообраного російського керівника на таке «стійке становище» й потрапив у заголовки – погляд на можливість того, що союз НАТО може на саміті в квітні запросити Україну і Грузію готуватися до членства.

«Ми не раді з ситуації навколо України і Грузії. Ми вважаємо її за надзвичайно неприємну для наявної конструкції європейської безпеки», – заявив Медведєв.

«Жодна держава не може отримувати задоволення від того, що до твоїх меж наближаються представники військового блоку, в якому ти не береш участі», – додав він.

Медведєв особливо звернув увагу на «не дуже зрозумілу», за його словами, справу, коли «величезна більшість громадян однієї з держав, такої, як Україна, виступає категорично проти вступу до НАТО, а уряд відповідної держави веде іншу політику». «Як мінімум, у таких ситуаціях заведено проводити референдуми», – сказав він.

Медведєв не згадав при цьому, що Україна якраз і збирається вступати – чи не вступати до НАТО саме з урахуванням результатів референдуму.

Не звертає Росія уваги й на запевнення України, що її можливий вступ до НАТО не створить загрози для Москви. Якраз сьогодні, коли вийшло друком інтерв’ю Медведєва, міністр закордонних справ України Володимир Огризко під час візиту до Японії вкотре повторив, що українська Конституція забороняє розташовувати іноземні війська на території України, а відтак загрози російській безпеці не буде.

Медведєв продовжує російську лінію

Це вже далеко не перший зразок російської риторики, спрямованої останнім часом проти можливого набуття Україною Плану дій для членства в НАТО – програми, яка, як не раз наголошували в Північноатлантичному союзі, не означає неминучого членства.

Якраз сьогодні голова комітету Держдуми Росії у справах СНД Олексій Островський повідомив, що 1 квітня нижня палата російського парламенту запланувала провести слухання про виконання зобов’язань за договором про дружбу, співпрацю і партнерство 1997 року, яким Росія визнала непорушність українських кордонів. За його словами, українська сторона «не в повному обсязі» виконує умови договору.

Днями на державному російському телеканалі «Росія» кремлівський політичний консультант Гліб Павловський заявляв, що Україна буде «зруйнована й розділена», якщо отримає План дій для членства. Він висловив думку, що Москва мала б поставити Києву по суті ультиматум і в разі недотримання переглянути той договір.

У тій же передачі генеральний директор російського Національного фонду енергетичної безпеки Костянтин Симонов попередив, що українська економіка не виживе без російського газу.Новий посланець Росії в НАТО Дмитро Рогозін пригрозив, що надання Планів дій Україні і Грузії означатиме розпад цих держав.

Лише за кілька днів до того російський міністр закордонних справ Сергій Лавров застерігав Сполучені Штати, що реалізація планів, за його словами, «втягування» України і Грузії до НАТО матиме «щонайтяжчі наслідки» для відносин Росії і США.

Нинішній президент Росії Володимир Путін після переговорів із українським колегою Віктором Ющенком у Москві 12 лютого прямо погрожував націлити на Україну свої ядерні ракети, якщо Україна вступить до НАТО й дасть розташувати на своїй території іноземні ракетні бази.

«Не лише сказати, подумати страшно, що Росія у відповідь на можливе розміщення таких позиційних районів на українській території, а теоретично цього виключати не можна, націлить на Україну свої ударні ракетні системи. Ну уявіть собі це хоча б на секунду. Ось що нас турбує», – заявив тоді Путін.

Матеріали до теми:

• Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті? • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські аналітики
XS
SM
MD
LG