Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко у Брюсселі прочитала лекцію бізнесменам та політикам


Віталій Єреміца Брюссель 10 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем''єр-міністр Юлія Тимошенко перебуває у Брюсселі, де зустрілася з представниками європейського бізнесу та політикуму. Вона виступила перед ними з доповіддю-презентацією з метою зацікавити європейські ділові кола українським ринком.

Організаторами цього заходу були Місія України при ЄС та Бізнес-рада ЄС-Україна. Доклали зусиль в організації та прийомі Юлії Тимошенко також представники Королівського Інституту міжнародних відносин «Еґмонт».

Головував на конференції Етьєн Д’авіньйон, голова наукової ради інституту «Еґмонт», який також є віце-президентом європейського енергетичного гіганта «Суез-Трактабель».

Говорячи про мету конференції, пан Д’авіньйон сказав Радіо Свобода: «Ми мали намір презентувати економічну стратегію України та її теперішні відносини з країнами Європи. Це робиться для того, щоб політично та економічно зацікавити Україною європейських партнерів. Адже у разі створення зони вільної торгівлі, між ЄС та Україною створяться умови для вільного обігу товарів. Тобто, український експорт та імпорт базуватиметься на угодах з Євросоюзом, а це як не як 600 мільйонів мешканців. Цей рух стане більш привабливим, він здійснюватиметься в економічно та юридично стабільних рамках».

Про що доповідала Прем’єр-міністр України

Юлія Тимошенко презентувала присутнім насамперед Програму свого уряду на 2008 рік, так звану програму «20-ти складових прозорості». Також вона говорила про політичну нестабільність та необхідність реформування Конституції та податкової системи і прозорість у розробці надр.

Далі пані Тимошенко згадала про українську приватизацію, яскравим прикладом назвавши «Криворіжсталь», теперішній «Міттал стіл» із його гіперпоказниками. Вона також говорила про нові можливості для євроінвестицій у рамках проекту створення зони вільної торгівлі між Європейським Союзом та Україною. Вже сьогодні, зазначила Тимошенко, в Україну вкладено 23 мільярди доларів інвестицій європейського бізнесу. «Ми маємо непогані економічні показники, щоб бути гідним партнером».

Як пояснила Радіо Свобода голова секретаріату Бізнес-ради ЄС-Україна Алла Граждан, конференція має визначити, з одного боку, шляхи стимулювання торгівлі й інвестиційної діяльності між ЄС і Україною. А з іншого – визначити напрямки сприяння компаніям з обох сторін у розширенні їхніх комерційних можливостей.

Тимошенко слухали представники великого бізнесу, євроінституцій та НАТО

Вочевидь, більшість з тих, хто прийшов на лекцію, становили представники великого бізнесу. Проте серед присутніх було також багато політиків з євроінституцій та НАТО. Обмінятися думками з пані Тимошенко прийшли також викладачі та студенти місцевих університетів. Зацікавленість виявили також представники бельгійської влади.

Так заступник міністра закордонних справ Бельгії Тома Ламбер, говорячи про майбутнє українсько-європейських ділових стосунків, зауважив: «Це означатиме, що представники українського бізнесу стануть частиною багатогранної системи, якою є Світова організація торгівлі. І це, звичайно ж, принесе користь для них самих. До того ж, перед діловими колами України відчиняться двері не лише Євросоюзу, а й решти світу».

Очікується, що у середу Прем’єр-міністр України головуватиме на 12-му засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС. Також запланована її зустріч з Генеральним секретарем Ради міністрів ЄС, Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав''єром Соланою.
XS
SM
MD
LG